View Single Post
Eski 09-07-2014, 15:31   #9
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonjour40 Mesajı Göster
Bir arkadaşım da bunların, Sclerotinia sclerotiorum (kök çürüklüğü) toprak patojenive saprofit bir mantar olduğunu söyledi.
Bu aşamada kurtarabilirmiş ve etken maddesi metalaxyl ile ( ticari isimleri Ridomil, Gold, Maxim XL , Aliette) ile toprağı bolca sulayarak ilaçlamamı tavsiye etti.

Selamlar

Bonjour 40
Sayın bonjour40,

Teşhis Sclerotinia sclerotiorum ise Metalaxyl uygulamasından ziyade aşağıdaki işlemlerin daha öncelikli olduğunu belirtmek isterim.

Soğanlı süs bitkilerinde Metalaxyl - Benomyl - Prothiocarb etken maddeli ilaçları öncelikle daldırma işlemlerinde kullanmalıyız.

Soğanlı süs bitkilerimizde analiz neticesinde bir bulguya sahip olmadığımız ve ticari bir kaygımız olmadığı için detaylı sanitasyon ve buhar işlemlerinden bahsetmemize gerek yok.

Öncelikle soğanların yerlerini değiştirin, sulamayı azaltın. Tabi bu toprak nemini aşırı kaybetsin anlamına gelmiyor. Mümkünse daha serin bir ortama alın. Azotlu gübrelemeden uzak durun. Yeni yerine almadan önce aşağıdaki uygulamalara yapın.

Soğanları Daldırma İşleminden Geçirin (15 dakika yeterli)

Soğanın üst kabuğunu soyun. Daldırma işlemini tek bir soğan üzerinde deneyin ve bir müddet bekleyin. Herhangi bir yan etki gözlemlemezseniz daldırmayı bütün soğanlarda uygulayabilirsiniz.

Sclerotinia sclerotiorum teşhisi doğru ise herhangi bir ilaç bayiinden temin edeceğiniz % 30 Tolclofos Methyl + % 30 Thiram bileşikli ilaçları 25 er gram ayrı bir kapta karıştırın, 10 L su dolu kovaya ilave edin soğanları daldırın.


7 gün sonra
1 L el pompasına 5 g Thiram etken maddeli ilacı ilave edin, sepeti yerleştireceğiniz yeni toprak yüzeyinin içine, yan yüzeyine ve çevresine püskürterek yedirin, soğanların üst toprağından ve sepetin yanlarından da uygulayın.

7 gün sonra
1 L el pompasına 3 cc sıvı Chlorothalonil + 3 g % 70 Thiophante Methyl karıştırın, püskürtün

Püskürtmenin amacı bilhassa sıvı bileşikli ilaçlar ile sulama şeklindeki uygulamaları ne kadar arttırır isek o kadar çok toprak nemi yaratmış olur, hastalığa kendi ellerimiz ile zemin hazırlamamış oluruz.


7 gün sonra
1 L suya 30 g % 30 Tolclofos Methyl + % 30 Thiram bileşikli ilacı sulama suyu şeklinde uygulayın.

Soğanlarımızın bazılarında bütün uygulamalara rağmen herhangi bir çürüklük belirtisi görülür ise derhal ortamdan uzaklaştırınız ve imha ediniz.

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön