View Single Post
Eski 07-07-2014, 17:46   #129
jinekolog1959
Ağaç Dostu
 
jinekolog1959's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 120
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın jinekolog1959, 8*4 dikim mesafesinde, aradaki ağaçların tam olarak kaçıncı yıl çıkarılacağını net olarak söyleyemesem de, Fernor çeşidinde, 3. yaz itibariyle 4 metrelik kısımların hızlı bir şekilde birbirine yaklaştığını ve çok büyük ihtimalle 6. yazlarında dalların birbirine girmeye başlayacağını söyleyebilirim. Bildiğiniz gibi 6. yıl ağaçların tam olarak meyve vermeye başlayacağı bir dönem olacak. Bu dönemde aradakileri sökersem,benim sık dikim yapmış olmaktaki kazancım ne olacak ? İşte bu soruya henüz ben de cevap veremiyorum. Bunu zaman gösterecek.

Yukarıda bahsettiğim gelişim durumu, toprak yapısı oldukça kaliteli ve derin olan,budaması en iyi şekilde yapılan bir bahçe için geçerli. Tabi ki, daha zayıf toprak yapısına sahip ve yetersiz bakım yapılan bahçelerde dalların birbirine girme süresi uzayabilir.

Bu yaz sonunda ve bundan sonra ki yazlarda 4 metrelik kısımların gelişimlerini fotoğraflandırmaya çalışacağım.
Sn. formullaone

Tabii ki o kadar özenle, çabayla ve masrafla yetiştirdiğiniz ağaçlarınızı aradan çıkartmayacaksınız. Zaten yazımda bahsettiğim çit tarzı yetiştiriciliğin gereği olarak ana yan dallar sıra üzerlerine doğru yönlendirilmemiş olduğundan, muhtemelen modifiye doruk dallı sistemle terbiye etmekte olduğunuz ağaçlarınızın içleri kalabalıklaşmamış olacak. Normalde çit tarzı yetiştiricilikte tacın içi çok kalabalık olduğundan sıra aralarına doğru tacın en fazla 120-150 cm uzamasına izin veriliyor, aksi takdirde içteki meyve odununun öleceği belirtiliyor. Bence sizin durumunuzda sıra aralarına doğru taçlarınızın 2'şer metre uzaması hem ağaçlarınızın yeterince ışık almasını, hem de kültürel işlemler için sıra aralarında 4 metrelik yeterli bir mesafe kalmasını sağlayacaktır.

Ağaçların birbirine değdiği hatlarda, o bölgede sürgün çapları küçük olacağından, yılda veya 2 yılda bir yukarıdan aşağıya tek bir kesim yapabilecek teleskopik kollu zincirli bir testere, hem ağaçların birbiri içine doğru gelişimini durdurabilir, hem ertesi yılın meyve gözlerinin oluşumunu uyarabilir diye düşünüyorum.

3 yıl içinde, sıra aralarında gövdelerden 2 metre mesafede çit budamasını yapabilecek bir makine edinmeyi veya dizayn ettirip ürettirmeyi başarabilirseniz (bence bu işe Trakya'da ortak olarak girebilecek ve çit dikimi yapmış yeterli sayıda ceviz üreticisi vardır) kanaatimce ömür boyu aradan ağaç çıkarmadan işletmenizi götürebilirsiniz.

jinekolog1959 Çevrimdışı   Başa Dön