View Single Post
Eski 07-07-2014, 10:53   #73
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
Böylece tam güneşe alarak boğum aralıklarının uzamasını önleyeceğimizide öğrenmiş olduk.
Aramızda solucan gübresi. yarasa gübresi gibi ürünleri kullanan arkadaşlarda var. Öncelikle gübreleme konusunda genellemelerden kaçınacağımızı öğrendim. Ancak özellikle solucan veya yarasa gübresi kullanımı hakkında kullanan arkadaşlardan öğrenmek istediğim bir şey var. Gelişme döneminde 15 günde bir sıvı kimyasal gübre kullanıyorum. solucan veya yarasa gübresi kullanmak istesem hatta harici olarak iz element ve demir katkısı kullanmak istesem bu durumda 15 günlük periyod nasıl belirlenmeli. yani mesela şu mu olmalı NPK gübre+ solucan gübresi **** NPK+demir gibi karıştırılıp mı verilmeli. NPK verilip 15 gün sonra solucan gübresi 15 gün sonra iz element 15 gün sonra demir hatta hümik asit gerekiyorsa 15 gün sonra hümik asit gibi mi kullanılacak. böyle bir durumda ağaç neredeyse 2 ayda bir NPK gübreleme görecek demektir. Bu durumda ya bu 15 günlük periyodu kısaltmalıyız **** bu ürünleri karıştırarak kullanmalıyız. periyod kısaltmak ağaçta aşırı yüklemeye sebep olacaktır sanırım. iz element karışımlı NPK gübrelerin satıldığını düşünürsek iz element ve NPK gübreyi karıştırıp vermemizde sakınca yoktur diye düşünebilir miyiz? Solucan gübresi ve diğer toprak düzenleyicileri kullanan arkadaşlar bu gibi durumda nasıl hareket ediyorlar, paylaşabilirler mi acaba

Merhaba sn murat doğan,

Aslında bu ve benzer konuları eskiden çok konuşmuştuk, hatta bonsai saksılarına solucan koyalım diyen bile çıkmıştı

ANCAK, bonsailerimizi meyve alma amaçlı üretmediğimizden ve kullandığımız toprağı organik tarım amaçlı kullanmadığımızdan bu tür organik içeriklere yönelmek bence pek da mantıklı değil ÇÜNKÜ ister yarasa, ister solucan isterse keçi gübresi (steril olduğunu düşünerek) olsun, ihtiyaçlarınıza tam cevap veremez.

Örneğin, delice zeytin azot ihtiyacı (belirli bir seviyede) fosfor ve potasyuma nazaran daha yüksektir ve iz element gereksinimi fazla değildir (hatta diğer ağaçlarla kıyasladığınızda yok denecek kadar azdır). Ben delicelerim için 8-5-3 NPK bir gübre kullanıyorum (6-6-0 ve 6-4-0 da kullanmıştım) ve yılda bir kez izelement takviyesi yapıyorum. Öte yandan çiçekli ve meyve veren bir ağaç için (örneğin alıç) büyüme döneminde dengeli, sonbaharda ise göreceli olarak fosfor ve potasyumu daha yüksek azot oranı ise çok az (veya 0) bir gübre ile bitiriyorum sezonu ve izelement takviyesini ise yılda en az 3-4 kere yapıyorum (veya TE'li bir gübre kullanıyorum).

Şimdi sizin solucan ve yarasa gübresine gelecek olursak, bunları kullandığınızda böyle bir kontrol şansınız maalesef yok. Aşağıda örnek bir yarasa gübresinin (ticari) NPK değerleri verilmiş. şimdi siz bu gübreyi ağaçlarınıza verdiğinizde tüm ağaçlarınıza mecburen aynı oranları vermiş oluyorsunuz:

Untitled-3.jpg

Gördüğünüz gibi azot seviyesi yüksek iken, özellikle potasyum seviyesi çok düşük! Bu da kışa girerken sonbaharda arzu edeceğiniz bir besin takviyesi değil (çoğu ağaç türü için). Yine de kullanayım derseniz, başka gübrelerle karışık formül hesapları ile oranları tutturmaya çalışmanız gerektiğinden, bu işinizi daha da zorlaştırır.

Tabi bir de solucan ve yarasa gübrelerinin içeriklerinin markadan markaya bile değişiklik gösterdiğini düşünürsek, kontrolün sizde olduğunu asla söyleyemeyiz.

Kimyasal ve dolayısıyla kontrolün sizde olacağı gübreleri kesinlikle tavsiye ederim.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön