İşte bir anlamda köy peynirine o güzel tadı veren, torbasuyudur. Torbasuyunun ne olduğuna gelince.
Mayalayarak yaptığımız yoğurttan, yayık ile çalkalanarak ayran yapılır. Daha sonra ise bu ayran süzülür, süzülme işleminden sonra, ayran torbalara koyulur.
Bu süzülme işleminden sonra elde ettiğimiz yoğurda, süzme yoğurt ya da torba yoğurdu, geriye kalan suya ise torba suyu diyoruz. Bu torba suyu, böbrek taşı düşürmek isteyenlerede yardımcı oluyor. Köylerde böbrek taşı olan kişiler, torba suyu içerler. Çünkü torbasuyunun taşı parçaladığına inanılıyor, bunun nedeni sanırım köylerde "katıklığa" denilen bir bölüm vardır, buraya torbalar asılır, torbalardan yere düşen su betonu parçalar. Torbasuyunun taşı parçalayacağına da inanılıyor.
|