Konu: Çim
View Single Post
Eski 21-06-2014, 12:30   #441
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DMGURSOY Mesajı Göster
Mine Hanım,
çok basit bir sorunun cevabını maalesef internette uzun aramalar sonucu NET ! bir şekilde bulamadum. Sizin yardımlarınızı bekliyorum.
Çimde basit bir tablo halinde aylar bazında bir gübreleme takvimi (basit bir tablo) arıyorum. örneğin ilk Nisan'da Azot ağırlıklı bir gübre olmalı... mayısta azot takviyesi yapılmalı bunu öğrendim. (ama azottan başka p ve k da olmalı mı? veya iz elementler vs)
yaz gübrelemesi nasıl ve hangi aylarda olmalı NPK 'da ağırlık ne olmalı ?
aynı şekilde son baharda ?...
sıvı ve katı gübrelemennin avanataj ve dezavanatajları nedir ?
bu gibi soruların cevabını net olarak bulamadım. çare sizde biliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.
saygılarımla
Deniz Gürsoy

Sayın DMGURSOY,

Ben de Şile'deyim, memnun oldum. Öncelikle öğrenmek istediğiniz detayların cevaplarının çok basit olmadığını belirtmek isterim. Kendi bilgi, uzmanlık alanım çerçevesinde sorularınıza cevap vermeyi ve yorum getirmeyi arzu ederim. Şayet yorum, bilgi ve üslupta bir hatam olur ise sizin ve değerli hocalarımın yüksek anlayışına sığınırım.

Çimde devamlı olarak biçim işlemi yaptığımız için azot ihtiyacı üst noktada olmaktadır. Azot bileşikli gübrelerin kullanımında toprak pH çok önemli bir rol oynamaktadır. Mutlaka toprak analizi çim ekim dönemi öncesinde yaptırılmalı ve toprağımızla ilgili veriler bilinmelidir. Erken bahardan (Mart-Nisan), sonbahar sonuna dek (Ekim) 15 günde bir gübre uygulaması büyük önem arz etmektedir. Kışları çok sert geçen bölgelerde sonbaharda aşırı azotlu gübre uygulamasından kaçınmamız gerekmektedir. Buna karşılık kışları ılık geçen, düzenli yağış alan bölgelerde verilecek azot miktarı yüksek tutulmaktadır. Şile Bölgesinde bahçeniz şayet denize yakın bir alanda ise azotlu gübre uygulamasını Mayıs ayına taşımalı, çimi yüzeysel biçtirmeli, sulamayı mutlaka sabah saat 7 de yapmalısınız. Yüksek nemden dolayı da patojenler hızlı yayıldığından mutlaka koruma amaçlı fungusitleri günü günü uygulamanız gerekmektedir. Genel kabulle çim alanlarda erken ilkbaharda kaplama özelliği olan m2 ye 10-30 g arasında 2:1:1 oranında ya da 4:1:2 oranında azotlu kompoze gübre uygulamaları yapılmaktadır. Aşırı azot uygulaması kök gelişimini zayıflatacağından hastalıklara da zemin hazırlayacaktır. Gübre uygulamalarını biçme işleminden sonra, toprak ısısının en düşük olduğu sabah saatlerinde yapınız. Islak çim üzerine gübre uygulaması yapmayınız. Gübreleme sonrası mutlaka sulama işlemi uygulamanız gerekir. Gübreleme, çim havalandırma işleminden hemen sonra yapıldığında besin maddelerini alımı daha da kolaylaşabilmektedir. Gübre oranı topraktaki bitki besin maddesi oranlarına, uygulama zamanlarına, iklimsel koşullara, kullanılan çim karışımlarına, çim alanlarının kullanım şartlarına ve toprak pH na göre değişebilmektedir. Asla buzlu, karlı ve soğuk (toprak sıcaklığının 10 C altında olduğu) havalarda gübre uygulamaları yapmayınız.

Mart ayı sonu itibari ile kireç ve pH optimum olduğu koşullarda ucuz bir yöntem olduğu için genel itibari ile amonyum nitrat (sülfat bileşiminin çimde kullanılmasından yana değilim) içerikli gübreler kullanılabilmektedir. Çim buğdaygil familyasında yer alan yüzlerce cinsi ve binlerce türü olan geniş bir aile olmasına rağmen ülkemizde piyasada yayılıcı ot olarak muamele görmekten ileriye gidememiştir. Dünyada ise kullanım şekli tamamen görselliğe dayalı bir ürün haline gelmiştir.

Bu nedenle aşağıda günümüzde profesyonel alanlarda kullanılan uygulama ve gübre oranlarını sizin kullanabileceğiniz oranlara indirgeyerek konuyu özetleyebileceğim.

1.Farklı aralıklardaki toprak pH değerlerinin yaşattığı sorunları nitrat ve sülfat bileşikli azotlu gübre uygulamalarından ziyade yavaş çözünen, hümik asit ve mineral katkılı katı organamineral toprak düzenleyicileri ile çözülmesi taraftarıyım. Çünkü Nisan ayı itibari ile çim 6 aylık aktif bir yaşamsal döneme girecektir. Bu nedenle çimin bu periyotta besin ihtiyacına cevap verecek kontrollü salınan katı hümik asit katkılı organamineral toprak düzenleyicilerine ihtiyacı olacaktır. Mevcut çim alanlarda m2 ye 30-50 g şeklinde tek başına ve diğer kompoze gübrelerle karıştırılarak uygulanabilmektedirler.

2.Nisan ayı ile kardeşlenmeyi teşvik eden ve iyi bir kök gelişimi sağlayan fosfor takviyesi için 18-22-5 oranında çim başlangıç gübresi m2 ye 15 g 15 gün ara ile 2 uygulama. (Eylül ayına kadar ara ekim yaparsanız mevcut yerlere tekrar uygulama yapmalısınız)

3.Mayıs-Ağustos ayları arası azot takviyesi çimin gelişmesi ve besin desteği takviyesi için 22-5-11+MgO+TE (Mayıs-Ağustos ayları arasında uygula) ve 28-5-5+Fe (Mayıs-Haziran aylarında uygula) m2 ye 20 g 20 gün ara ile 3 uygulama.

4.Haziran-Eylül ayları arası potasyum takviyesi, çimin güçlenmesi ve sıcaklık değişimlerinde kuruluktan koruma için 12-0-12 + MgO + Fe m2 ye 20 g 20 gün ara ile 3 uygulama.

5.Eylül-Mart ayları arası düşük azot ve yüksek potasyum takviyesi, çimin korunması ve dayanımı için 6-5-10+6 Fe m2 ye 20 g 30 gün ara ile 5 uygulama. (Yüksek demir oranı ile yosun kontrolünü sağlamak istiyoruz)
Yukarıdaki gübreleme programı genel hatları ile paylaşılmıştır. Gözleme, tecrübeye, analize dayalı olarak çimdeki hastalık ve besin elementi noksanlıklarının iyi belirlenmesi önem arz etmektedir.

Bu kısa bilgiler çerçevesinde sektörde yer alan ileri teknoloji ile üretilmiş birçok marka ürünün üzerinde araştırma yapmanızı, forumda yer alan hocalarımızın önerileri ile zenginleşmiş “ ÇİM “ başlıklı konuları güncel halleri ile ayrıntılı incelemenizi ve uzman kişilerden bilgi edinmenizi piyasadaki bilgi kirliliğinden dolayı âcizane rica ederim. İhtiyacınıza göre temin edeceğiniz 5-10-20 kg üstten serpme ve sulama suyu ile uygulanan kompoze gübre paketlerinin, bölgede yaşayan biri olarak uzun bir dönem size görsellik adına fazlasıyla yeterli desteği vereceğini umut ediyorum.

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön