View Single Post
Eski 19-06-2014, 14:16   #1326
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.mesutik.
Bu 6 kat mevzusu Bonsai'de çok fazla takılmamakla birlikte, çok önemli bir konu. Eee bir şey ya önemlidir ya da önemsizdir.
Ağacın bitmiş halinin boyu (en yukarıdaki yaprağın topraktan yüksekliği) ağacın bedenin yükseklinin 6 katı olacaktır.
Örnek: Ağacınızın beden çapı 5cm olsun. ağacınız bittiğinde 5cmX6=30cm geçmemelidir. Bu daha önceleri bonsai'le ilgilenmiş ustaların deneyimlerinden yola çıkarak hem fikir oldukları bir orandır.
Fakat bu orana uymadanda güzel komposizyonlar yakalayanlar var. Sonuçta ağaç bir canlı ve her istediğinizi harfiyen yerine getirmez. Biz her ağaca göre, onun karakterine göre bir işleyiş yapmaya çalışıyoruz.
Yani şunu demek istiyorum; siz 6 kat kuralına uyacağım diye ağacınızın üst tarafındaki güzel bir dal oluşumunu feda etmenizde pek doğru olmaz.
Ama aldığınız ağaçlarda topraktan çıkış noktasından sonra gövdenin ilk 25-30 cm güzel bir kıvrım, eğrilik, dal oluşumu vb. bir şey yoksa ağacınızı olması gereken boyunun 3 katında (yarısından kesin).
Hemen yine örneklendirelim ki daha net anlaşılsın. Sizin ağacınızın beden çapı 5cm olsun. 5cmX6=30cm olmalı ağacınızın bitmiş hali. Siz ağacınızı 15-16-17cm gibi bir yerlerden kesin.
Fakat bu kesimi yaparken eğer söylediği ölcülerde bir yerde bir sürgün veya bir dal varsa o dala ve sürgüne göre verev kesim yapın. Eğer hiç bir şey yoksa o zaman düz kesim yapın. İleride çıkacak yeni sürgüne görede bu verev kesimi o sürgüne göre tekrar yapmak zorunda olduğunuzuda unutmayın.
Ağaçların sert budama mevsimiyle ilgili çeşitli görüşler vardır. Hepsininde kendine göre avantajlı ve dez avantajlı tarafları mevcuttur. Ben sadece çok sıcak ve çok soğok olan dönemlerde ser budamadan kaçınıyorum. kısacası sıcakta ve soğukta ağacın uyku ve yarı uyku dönemlerinde ağaç kesmiyorum. Sert budama yapmanın en güzel mevsini kök budamasınında yapıldığı tomurcukların patlamasına çok az kala olan dönemi tercih ediyorum. Fakat güzel ağacın bizi nerede ve ne zaman karşımıza çıkacağı belli olmuyor. Bazende mevsim dışı ve zamansızda ağaçta sert budama yapmak durumunda kalabiliyorum. O durumdada budamadan sonra ağacınızı yarı gölge bir yere alıp sulamasına çok özen göstererek bu bu riskli dönemi atlatmasını sağlamaya çalışıyorum. Şu ana değin sadece 1 ağaç kaybettim. Siz bu dönemde ağacınızda sert budama yapabilirsiniz.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 1.jpg (12.5 KB, 181 views)
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön