View Single Post
Eski 18-06-2014, 10:55   #25
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Bende nicholai hel'in bahsettiği plastik arajman saksılarını kullanıyorum. Bu saksılardan çok memnunum. Fakat çok büyük ağaçlarda bu saksıların büyük çaplı olanlarını kullanmak gerekiyor. Toprak ve ağaç derken ağırlık artıyor. Saksıyı yerinden oynatmaya ve ya taşımaya kalktığınızda saksı hafifte olsa esniyor ve içindeki toprak arza olsa oynuyor. Bu yaz dönemlerinde ağacın sağlığı için çok büyük tehlike oluşturuyor.

Bundan dolayı mümkünse ağız genişliği 40cm den fazla olan plastik saksıları tercih etmiyorum. Onun yerine marangoza gidip 50x50x15 boyutlarında tahtadan saksı yaptırıyorum. Elbette tahtanın çabuk çürümemesi için önce pinoteks ve ardından dolgu macunu sürüp ağacın suyla ilişkisini minimuma indirgiyorum. Kazık kökleri kesilmiş ve inorganik malzemeyle dolu, bol taşlı toprakta ağaçların ve saçak köklerin gelişimi bir başka.

Elbette direnaj deliklerinide unutmamak gerekir. 40cm çaplı saksılarda delik sayısı 4'tür. Ben ayrıca 10mm matkap ucuyla biri tam ortada olmak süretiyle 5 tane daha açıyorum.
Ağacı saksıya konumlandırmadan önce saksı tabanına 2cm kalınlığında bir taş katmanı seriyorumki direnaj dahada artsın. Dahada önemlisi delikler ince toprakla tıkanmasın.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön