View Single Post
Eski 04-06-2014, 18:05   #42
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MES Mesajı Göster
Neler yapabiliriz? Sorun ne olabilir? Önerilerinizi bekliyorum.
Merhaba MES,

Öncelikle hastalanmış olan ağacımıza kesin bir teşhis koyabilmemiz için mutlaka bölgedeki iklimsel ve fiziksel şartların; ağacımızın ibre, dal, gövde, kollar ile kök dokusunun ayrıntılı olarak incelemesi gerekiyor.

Paylaşmış olduğunuz fotoğraftan herdem yeşil olması gereken ağacımızın bize bakan iç dokusunda renk değişimi, ibre kaybı, seyrekleşme ve form kaybı gözlemleniyor. Bu fungal (mantar) bir hastalığın ilk belirtisi. Hastalık yukarıdan aşağıya mı aşağıdan yukarıya mı yayıldı bilemiyoruz. Renk ayrımından yukarıdan aşağıya doğru bir yayılım olduğu görülebilmekte. Ancak fotoğraf üzerinden yorum yaptığım için değerlendirmede hata yapabilirim. Şimdiden affınıza sığınıyorum.

Ağacımız genç bir ağaç olmadığından ve genel belirtisine bakılarak, 5-6 grup hastalığı elemine edebilir ve kafa karışıklığını ortadan kaldırabiliriz. Olası nedenleri ve çözümleri âcizane genel hastalık etmenlerini değerlendirme yapabilmeniz adına aşağıda sıralamaya çalışacağım.

1.Uçtan Ölüm
Aşırı reçine salgılanması ve genç iğne yaprakların renginin hızla sararması Diplodia pinea mantarının etkisidir. Dikkatle bakıldığında iğnelerin dip kısmında siyah noktalar görülecektir. Mücadele hastalıklı ibrelerin ve genç sürgünlerin sağlıklı gövdeye kadar kollardan sonbaharda budanması, Mart Nisan aylarından iğne yaprakların kınlarından çıkışına kadar ki kuru havalarda en fazla 3 tekerrürlü Bakır Preparatlı ilaçlar yüksek pülverizatör ile ağaca uygulanmalı. Uygulama aralığında yağış var ise 4.uygulamayı da 8 er gün ara ile yapınız. Mutlaka Mart-Nisan ve Eylül-Ekim gübrelemelerini ve uygun görülen ilaçlamaları uzman kişiler nezaretinde yaptırınız.
2.İğne Yaprak Seyrekliği
Kendini ağacın tepe noktasındaki seyreklikle gösteren Phytophthora dnamomi fungusunun neden olduğu bir hastalıktır. Yüksek düzeyde tahrip edici etkisi vardır. Yaprak dokusu sararmış, seyrek ve normalden kısa bir görünüm alır.
3.Doku Bozukluğu
Aşırı ve gereksiz bir budama uygulaması sonrası ya da şiddetli hakim rüzgardan dolayı meydana gelebilecek doku bozukluğu. Çam türevlerinde "doku bozuklaşması" hastalığı yaratan mantarlar arasında A. pinicola, Cytospora, / Atropellis tingens, / Caliciopsis pinea / Dasyscypha pini / Fusarium lateritium var. pini, / Phomopsis sp., / Sclerodenis lagerbergii ve Sphaeropsis sp. bulunmaktadır. Tedavi şekli ağaç gövdesinde kabuk tahribatı yapmadan ölü ve hastalıklı dokular kesilerek budanır ve uzaklaştırılır. Mutlaka Mart-Nisan ve Eylül-Ekim gübrelemelerini ve uygun görülen ilaçlamaları uzman kişiler nezaretinde yaptırınız.
4.iğne Yaprak Pası
Coleosporium cinsi fungalların sebep olduğu bir hastalıktır. Coleosporium pinicola, Coleosporium asterum, Peridermium pini f. Aecicola, ağaç yüzeyinde kabarcıklı sivilce benzeri turuncu dokular ile kendini gösterir. Uzun süre etkisi görülmese de yoğun iğne kaybına ve form bozukluğuna sebep olur. İlk görüldüğü an Kükürt uygulaması yapılarak mücadele edilmelidir.
5.Çam Kabarcık Pası
Cronaıtium ribicola fungalı kabuk yüzeyinde ve kambiyumda aktiftir. Tatlı, geniş kabarcıklı sivilce benzeri turuncu dokular ile kendini gösterir.
6.Kabarcık Pası
Cronartium commandrae fungalı ağaç gövdesinde yoğun şişkinlikler ile kendini gösterir.
7.Gövde Kabarcık Pası
Cronartium quercuum fungalı ağaç gövdesinde Ur oluşturarak kendini gösterir. Hastalık toprak yüzeyinden ağaç dip kısmına yakın bir yayılım göstermektedir. 30-35 cm çapta urlar hastalığın ileri aşamasıdır. Genelde Meşe türlerinde gözlemlenir. Yapraklarda uzun yüzeyli koyu sporlar ilkbaharda yerleşir, yazın yoğunlaşır. Önlemi zordur.
8.İğne Yaprak Yanıklığı
Dothistroma pini fungalı genç karaçam iğne yapraklarında yaz sonunda hafifçe şişmiş ve koyu lekelere sebep olur. Hastalıklı iğne yapraklar açık esmere döner ve zamanla seyrekleşerek ölür. Bulaşıcı bir etkisi yoktur. Tedavi için Mayıs başı bordobulamacı ile yüksek etkili bakırlı ilaç uygulaması 1 ay arayla iki sefer yapılmalıdır.
9.Kırmızı Örümcek (Oligonychus ununguis)
Kırkın üzerinde ibrelide etkilidir. Kırmızı örümceğin yüksek düzeyde enfeksiyonunda bronzlaşma ile renk değişimi, büyümede gerileme ve ileri aşamada ölüm meydana gelir. Yılın 10 ayı Yumurtlama, Mart, Nisan ve Mayıs Nimf (serin havalarını çok severler), Haziran, Temmuz, Ağustos ayları Ergin dönemleridir. Güney Batı yöneylerindeki ağaç yüzeylerini tercih ederler. Ağır yağışlar, şiddetli rüzgâr ve yüksek sıcaklık doğal kontrolle mücadele etmenidir. Basınçlı su ile de yayılmaları kısmen azaltılabilir. Kimyasal mücadele için Etken Maddeler; % 20 Tebufenpyrad, Imidacloprid, Odmite 79, Poligor, Cupravit, Dimethoate, Omethoate vb. önerilen ilaçlar.

Ayrıca şiddetli hakim rüzgar yöneyine setleme ağaçlarının dikilmesi, yayılmalara karşı ağaç çevresindeki zararlı konukçularının iyi bilinmesi ve uzaklaştırılması, Phytophthora infestans karşı da Azoxystrobin etken maddeli koruyucu ilaç uygulanması, Bakır preparatları, Kükürt uygulamalarının uzman kişilerin nezaretinde yapılması ve 3-4 yıl ara ile taç izdüşümlerine taban gübresi uygulamaları yapılması çok önemlidir.

Saygılarımla.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön