View Single Post
Eski 29-05-2014, 21:28   #41
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meh12 Mesajı Göster
Kuruyan çamları daha fazla incelemek ve yakından resimlerini çekmek için tekrar gittim.Gövdelerde kurt yenikleri var kuruduktan sonra bu kadar kısa zaman da kurt yer mi bilmiyorum .Yoksa kurumanın sebebi bu yenikler **** hastalık olabilir mi?_
Orman İşletmelerinde amanejman planlarına göre kesim yapılan sahalarda kesilen çam ağaçlarının kabukları derhal soyulur..Eğer soyulmadan bir iki hafta kalırsa kabuk böcekleri kesilen ağaçları işgal eder ve kabuk altında tüneller açar..Sizin kuruyan çam ağaçları da hemen kesilip oradan çıkarılmalıydı..Orada dikili kuru olarak kaldıkları için kabuk böcekleri işgal etmiştir.

Sizin çam fidanlarının kuruma nedenleri:

- Ağır killi süzek olmayan su biriken veya suyu sürekli kusan yerlere ekilen fidanların kuruma olasılığı yüksektir..Çamlar kuraklıktan değil köklenme bölgesinde aşırı su birikiminden daha çok etkilenirler.Bahçelere dikilen çam, servi, göknar, ladin, mazı, sedir gibi ibreli ağaçların kuruma nedeni de toprağın geçirgen olmaması ve sık sık yapılan sulamalardır. Çam ağacı kurağı sever. Özellikle diplerine yalak yapılarak sık sık yapılan sulamaları hiç sevmez.Çam aşırı ilgiyi sevmez.İnsanlar onun çabuk büyümesi için sık sık su verdikçe onun ölümüne ortam hazırlar.

- Fidanların ekili oldukları yerlerin altında kaya falan olması kuruma nedeni değildir çünkü, çam kökleri salgıladıkları asit ile kayaları bile parçalayarak kendilerine yol açabilecek yetenektedir.

- Kuruyan fidanlarınızın alt dalları budanmalıydı..Fidan dipleri havalandırılmalıydı..Bu ortamlarda mantar üreme olasılığı yüksektir.
Mantar nedeniyle de kurumuş olabilirler.

En yakın Orman İşletmesine müracaat etmenizde yarar var..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön