View Single Post
Eski 28-05-2014, 22:19   #119
peyker
Yeni Üye
 
peyker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-05-2008
Şehir: Kocaeli-Darıca / İstanbul
Mesajlar: 20
Yasemin İçin Daldırma Yönteminin Zamanı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Konuyu netleştiriyoruz:
"Ana yaseminin dalını uzatabileceğiniz kadar yakınına (yanı başına, bazen biraz aşağısına) toprağını hazırladığım ikinci bir saksı koyuyorum. Ana fidan, ya da ağaçtan uzamış taze bir dalı, tercihan budaklandığı bir yerden ikinci saksıya derince gömüyorum. Ikinci saksıda ana bitkiye bağlı kalmış olarak toprağa daldırılan, bu dalın topraktan yeniden dışarı çıkan kısmı olmak üzere iki uç oluyor. Gömme/ daldırma işlemi bu kadar. Derine gömülmez ise gömülen dal her an dışarı çıkabilir, bunu önlemek için ağırlıkla bastırmayı önerenler olabiliyor, ben sadece biraz uzunca bir kısmı biraz da derine gömüyorum.Önce can suyu veriyorum, sonra diğer çiçeklerle birlikte yeni saksıya da her sabah ya da akşam su veriyorum. Daldırmayı yaz ortasında yaptım ise gelecek ilkbahara kadar ana bitkiden ayırmıyorum yani kesmiyorum. Taşıyacaksam iki saksıyı birlikte taşıyorum.
Gelecek ilkbaharda veya yaz başında yeni bitkinin kendi başına boy attığını bazen de çiçek açtığını görünce daldırma dalı uygun bir yerden kesiyorum. Iki tane yasemin oluyor. Yaseminin Ankara'da kışı geçirmesi zor. Kapalı mekanı sevmiyor. Balkonda ise oldukça büyüyüp ağaçlaşanlar bile donup ölüyorlar. Kışı ancak apartman boşluğunda pencere yanında geçirebiliyor. Hatta kasımda apartman boşluğunda çiçek açmaya devam ediyor.

Bu "Daldırma/Gömme" işlemini yapmak için ideal zaman nedir? Bu mevsim çok mu erken? Bir de üzerinde çiçekler var şimdi. Dökmesini mi beklemek lazım?

peyker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön