View Single Post
Eski 28-05-2014, 15:48   #1326
danny keane
Yeni Üye
 
danny keane's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Merhaba,

Yaklaşık 1-1.5 ay evvel satın aldığım calamondinimle ilgili sıkıntı yaşıyorum. İlk aldığım zamanlar toprağında 3-5 tane ufacık haşerelere rastlamıştım. Araştırmalarım sonucunda bunların çok büyük ihtimalle Kırmızı Örümcek olduklarını anladım. Yine araştırmalarım sonucu bulmuş olduğum ev yapımı bir karışımı tatbik ettim. Son zamanlarda çok detalı incelememiş olsam da şimdilik bu sıkıntıdan kurtuldum diye varsayıyorum.

Asıl sıkıntıya geçersem; Bitkiyi ilk aldığımda bir kısımdaki yapraklar daha açık, sarıya kaçan renge sahipti. Zamanla toparlayacağını düşünerek üstünde durmamıştım. Daha sonra birkaç hafta içinde bitkinin üzerindeki henüz olgunlaşma aşamalarının çok başında olan küçük yeşil meyvelerinin bir kısmı taç yapraklarıyla birlikte patır patır dökülmeye başladı. Meyve dökülmesi bir süre sonra sona erdi. Üzerinde hala hatrı sayılır miktarda meyve var sağlam bir şekilde.

Şu an ise daha önce bahsetmiş olduğum o rengi açık yapraklar dökülüyor. Öyle böyle bir dökülme değil. Kontrol amaçlı dokunduğumda dahi anında kendilerini bırakıyorlar. En önemlisi, bu bahsi geçen yaprakların alt kısımlarında küçük kahverengi noktalar var. Araştırdığım kadarıyla bu bir tür mantar hastalığı. "Greasy Spot Fungus" diye geçiyor ve "Mycosphaerella Citri" diye bir patojen sebep oluyormuş.

Bu hastalığın Türkçe karşılığına dair hiçbir bilgi bulamadım. Bu hastalıkla ilgili bilgiye sahip olan birileri varsa, tedavisi için neler yapmam gerektiği konusunda tarafımı bilgilendirebilirse çok sevinirim.








danny keane Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön