View Single Post
Eski 28-05-2014, 14:41   #671
bernacyhn
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Bir önceki mesajımda bahsettiğim, bir ay önce hazırlamış olduğum solucan yatağındaki yem epey azaldı. Ara ara yaptığım çok küçük eklemeler dışında herhangi bir toplu yem eklemesi yapmadım. Bu arada son üç dört gündür havalar sıcak gittiği için yataklığı balkona koydum. Gölgede duruyorlar ama üstlerinde yalnızca bir bez olduğu için her gün nemlendirme yapıyorum. Bazen havanın durumuna göre bir sabah bir akşam yaptığım da oluyor. Nemlendirme yapmadan evvel bezi kaldırıp görünürde solucan var mı diye bakıyorum. Genelde en fazla 4 tanesini görebiliyorum aynı anda, onlar da ışığı görünce kaçıyorlar zaten. Bu gördüklerim de epey büyüdüler, havanın durumundan memnun olacaklar ki çiftleştiklerini de gördüm. Bu demek oluyor ki kokon bırakmaya başladılar ve çoğalacaklar. Bunun için yeni yeme ve hatta yeni yem kabına ihtiyacım olduğundan pazardan büyük bir saklama kabı aldım. İçine mutfaktan çıkan biber domates salatalık artıkları ve de suda fazla haşlandıktan sonra kullanılamaz hale gelen asma yapraklarını da koydum. Bir haftadır çıktıkça çay posalarını da ekliyorum üzerilerine. Dün fazla suyunu alsın diye yumurta kolisini minik parçalara halinde kesip içine katıp karıştırdım. Bir süredir içerideydiler. Ev dışarıdan daha serin olduğundan istediğim hızda çürüme olmadı. Bu nedenle bu kabı da balkona koydum.

Bu konuda ara kısmından asma yaprağı ve üzüm yaprağı diye arama yaptım ama daha önce hiç konuşulmamış solucan kompostu konusu içinde. Acaba komposta iyi gelir mi, solucanların sevmediği asitli bir ortama sebep olur mu diye merak ediyorum. Belki korktuğum olur diye dondurma kabında domates, salatalık, patates kabukları da çürütüyorum. Solucanlar çoğalmışsa (tam sayılarını bilmiyorum) iki kaba ayırıp deneme yapacağım.

Bu arada solucanları izlerken farkettiğim bir şey beni çok şaşırtmıştı. Yüzeydeki çürüntüyü tutup içeriye çektiğini görmüştüm hem de hiç beklemediğim bir kuvvetle Daha sonra bir türün bunu yapabildiğini yemini yüzeyde değil yüzeyin altında yediğini okudum bir yerde. Daha sonraki gözlemlerinde normalde kutunun köşesinde toprak altında olan gazete kağıtlarını ortalarda dağılmış bir şekilde görünce de epey şaşırdım.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön