View Single Post
Eski 27-05-2014, 10:51   #1975
limon_sever
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zidowen Mesajı Göster
Merhaba
Domates bahçesinde saman ve dal kırıntılarıyla birlikte malç yapımı konusunda düşünceleriniz nelerdir acaba ? İç anadolu bölgesi düşünüldüğünde soğuk günlerde bu uygulama daha mı iyidir , yazın kaldırılması gerekir mi ? Su tutması ve nemli kalması için iyidir diye düşünüyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Sayın Zidowen, malç sıcak havalarda nemin korunması için, soğuk havalarda da toprak ısısının muhafazası için faydalıdır ancak bahara girildiği vakitler malçın varlığı bu kez toprağın daha geç ısınmasına yol açar; dolayısıyla bu geçiş zamanlarında malç bir süreliğine kaldırılırsa toprak daha çabuk ısınır, tohumlar, fideler daha erken gelişmeye başlar vb. Sonrasında sıcakların artmasıyla yeniden serilebilir.
Ek olarak bende bir şey söylemek istiyorum. Eğer fideleriniz küçükse bir süre malç yapmayın. Mantari hastalıklara çabuk yakalanıyorlar.

Bir de eğer sebze adanıza kediler rahat bir şekilde girebiliyorsa, malçı patileriyle darmaduman edebiliyorlar. 3 tane, çiçek açmak üzere olan domatesimi 1 hafta önce diplerinden kırmışlar. Korunaklı değilse ve kediler varsa bence malç yapmayın. Bu sene çok domates fidem olduğu için fazla üzülmedim. Ama az dikimlerde biraz canınız sıkılabilir.

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön