View Single Post
Eski 19-05-2014, 21:57   #1450
ozerkavak
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: AfyonKarahisar
Mesajlar: 21
Selamlar,

Sayın Tamtutulma, detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Varsa Afyon yakınlarında bahçesi olan arkadaşları rahatsız etmek istiyorum öncelikle Dediğiniz gibi birkaç hafta sonunu bu işe ayırmak gerekiyor yerinde görmek için. Her ne kadar Afyon merkezin güneyi, Erkmen'in güneyi, Küçükkalecik'e kadar olan bölgeyi biliyor ve dağlardaki aşısız bademleri "alıcı gözle" incelemiş ve tatmış olsam da yetiştiricilik boyutu farklı.

Sanırım bahçede tahminimden daha fazla kalmam gerekecek. Bir yolunu bulmaya çalışacağım ama gözüm korkmadı desem yalan olur. Beni en çok kaygıulandıran da zaten buydu.

Suya ulaşma ve damla sulama ile ilgili endişelerim zaten vardı bu işi profesyonel yapanlardan tam destek alarak çözebileceğimi düşünüyorum. Tecrübelerinizi ve endişelerinizi mutlak suretle karşı tarafa yansıtacağım. Tecrübeli yakınlarımın bulunduğu Manisa'ya da seyahat kaçınılmaz oldu.

25 TL konusu iç badem ile ilgili. tekrar teyit ettirdim. "ithal badem fiyatı" ve "badem içi fiyatı" gibi aramalarda karşılaştığım sonuçlar da rakamları teyid eder gibi. Her ne kadar ilk yıllarda sizin dediğiniz gibi yeşil kabuklu satış alternatifini düşünsem de, neden yeşil kabuğun soyulması ve çekirdeğin kırılması işlemlerini kendi imkanlarınızla yaparak (hatta gerekirse fason kavurtarak) satışı planlamadığınızı merak ediyorum. Yeşil kabukluda atıyorum 10 alıcı ile kısıtlıyken iç badem olarak (kabuklu bekletmek + satış miktarına göre kırmak) pazar genişliğinizi çok daha fazla arttırmaz mı? (Ben verim almaya başlayana kadar 5-8 yıl geçeceğinden tam zamanlı iş olarak görüyorum bu işi). "Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır." ifadenizi biraz daha açmanızı rica ediyorum.

Yanıt alamadığım tek soru ise Ferrganes-Ferraduel bahçesinin ürünlerini iç badem olarak satış teşebbüsümde, dane ölçüleri ve şekli göz önünde bulundurulduğunda kuru yemiş piyasasının 25 TL dediği ürüne denk bir ürüne sahip olacak mıyım?

Tekrar teşekkürler,

Özer Kavak


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
Öncelikle başlığı baştan sonuna kadar okuduğunuz için kutlarım. Böyle ciddi bir proje yapacak kişilere her zaman başlığı baştan sona okumalarını öneriyoruz ama bazı arkadaşların nedense ikna olmaya niyetleri yok.

Gerçekten istiyorsanız yapabilirseniz. Bilginizi artırmaya çalışın. Her duyduğunuza inanmayın. Doğru kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Gidin badem bahçelerini ziyaret edin, inceleyin.

Yaptığınız ön çalışma pek çok yönden mantıklı görünüyor. Bir kaç konuda düzeltme yapmalıyım.

Öncelikle bademi toptan 25 TL'ye satamazsınız. Bunu size kim söylediyse sizi yanıltmış. Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır. Sanırım bu yıl yeşil kabuğuyla kilosu 10 TL gibi bir fiyata satıldı.

Benim 10 dekar arazim ve 400 Ferrganes-Ferraduel'im var. Kimisi 3 yaşında; kimisi 2 yaşında. Kuruyanların yerine de diktiğim için 1 yaşında da olanlar var. Haftada yalnızca pazar günleri izinliyim ve açıkçası 10 dekar arazideki 400 fidana zor yetişiyorum. Haftanın 6 günü işten saat 18.30'da çıkıyorum. Koştura koştura bahçeye gidip kimi zaman karanlıkta bile çalışarak ancak yetiştiriyorum. Haa sizin bu 20 günlük izniniz işinize yaracaktır. Özellikle ilk baharda bir kısmını kullanırsanız çok rahatlarsınız.

Fidanlar büyüdükçe işleri de artıyor. Örneğin 2 yaşındaki bir fidanı budamak 1 dakika sürerken 3 yaşındaki fidanı budamak 3-4 dakika sürebiliyor.

Ben size kendi yaptığım işleri anlatayım:

* Kasım ayında Sonbahar sürümü ve gübrelemesi.
* Şubat - Mart gerekiyorsa kışlık yağ; ya da bordo bulamacı uygulaması.
* Mart: İlk bahar budaması.
* Bahçenin sürülmesi.
* Kuruyan dikmelerin yerine yenilerinin dikilmesi.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Mayıs : gereksiz yerlerden çıkan, ters büyüyen filizlerin budanması.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Bahar gübrelemesi.
* Haziran:
*Bahçenin sürülmesi.
*Damlama sisteminin kurulması. Bu iş tam bir işkencedir, yanınıza yardımcı olacak birilerini almalısınız.
* sulama: Haftada 4 kez. 5 Yaşından sonra 2 haftada bir sulama.
* Temmuz : Sulama.
* Gerekiyorsa ilaçlama
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Ağustos : Sulama. 31 Ağustos'dan sonra asla sulama yapmayın.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Damlama sisteminin toplanması.

Burada belirttiklerimin dışında işler de çıkabiliyor. Ha bu kadara titiz bakılmasa da olur. Ama dikmelerinize ne kadar iyi bakarsanız onlar da o kadar çabuk büyür ve sağlıklı olurlar.


Taşıma suyla asla olmaz. Keson; ya da derin kuyu açtırmalısınız.

Saygılar...

ozerkavak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön