Selamlar,
Bu başlığı tümüyle okudum ve katkıda bulunan herkese öncelikle içtenlikle teşekkür ederim.
İmkanlarımı ve aklımdakini özetleyip, sorularımı yönlendirmek istiyorum.
Yer:
- Afyonkarahisar Sinanpaşa, Tunaztepe, Kılıçarslan, Ahmetpaşa'nın güneyine kalan bölgeden, kuzeye bakan yamalardan birinde, ormana sınır veya yakın, %5-%15 arası eğimli, don çukuru olmayan, toprak analizi yaptırdıktan sonra, 10-15 dekar civarında bir tarım arazisi satın almayı planlıyorum. Bölge aynı zamanda orman bakanlığının değerli ürün veren (kestane, badem, ceviz vs.) ağaç dikim sahası.
Bölgeyi görmek için:
https://maps.google.com/maps?q=t%C4%...d=0CJABELYDMA8 irtifa arazinin yerine göre değişse de 1000-1100m arası olacak.
- Bahçe beton direkli tel örgü ile çevrilecek.
- Bahçenin en boy ve açısına göre 6x6 veya benzeri (7x5) gibi bir sıklıkla ekilecek geç çiçeklenen badem türlerinden ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel için tüplü fidan siparişini arazinin alımı ile birlikte bu yaz vermeyi planlıyorum. (Bir akrabam ziraat mühendisi ve asma fidancısı, onun belirlediği fidancı ile çalışmayı düşünüyorum)
- Araziyi sürdürüp gübrelemenin ötesinde, kepçe ile derin dikim yerleri açıp çukura ve çıkan toprağa analiz sonuçlarına dayanan doğru gübreleme yaparak ekimi mart 2015 gibi gerçekleştirmeyi düşünüyorum.
- Arazinin durumuna göre ne mümkünse; kuyu, sondaj, gerekirse taşıma yoluyla sulama işini çözerek, damla sulama sistemi kuracağım.
- Ürün almaya başlayana kadar olan 4-6 yıllık süreçte başarılı olduğumu hissedersem ve maddi olanaklarım imkan verirse çevreden daha küçük araziler satın alarak aynı modeli oralara genişleterek uygulamayı planlıyorum.
- Ürünü ilk aşamada iç badem olarak yakın akrabam olan bir kuru yemiş toptancısına vermeyi planlıyorum. Şu anda kendi ifadesi, kaliteli iç bademin toptan kilogram fiyatının yaklaşık 25TL civarında olduğu (kendisi de kesin türü bilmiyor) ve tüm üretimimi alacağı. Geçecek süreçte bir aksilik olursa Afyon bölgesindeki şekerlemeciler, oteller veya kuru yemiş toptancıları muhtemel pazarım olacak.
- İlerleyen zamanlarda, ürün miktarına göre diğer imkanları da seferber ederek (Paketleme, saklama, alternatif ürünler, kavurma, işleme; gıda mühendisliğinde akademisyen olan 1. ve 2. derece yakınlarımın teknik bilgisi ve kuru yemişçi olanın tecrübesi ile) ürünü gerekirse işleyerek ve paketleyerek perakende olarak pazarlamayı düşünüyorum.
- Halen 3-5 yıl arası sürmesi beklenen bir projede ağır koşullarda (haftada 50-60 saat) çalışıyorum ve bahçe bakımı için haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün ayırabilecek durumdayım. Yıllık 20 gün kadar olan iznimi önceden bildirmek koşuluyla bakım işleri için iki-üç parçada kullanabilirim. Gereken diğer iş gücünü ve sürme gibi işlemleri şimdilik dışarıya yaptırmayı planlıyorum.
Son olarak halen çalıştığım proje bittiğinde (3-5 yıl), 45'li yaşlarıma geleceğimden tekrar iş aramak yerine kendi bahçemde tam zamanlı olarak keyifle çalışmak (yıllardır hayalim hep buydu) emekliliğim dahil bir gelir elde etmek istiyorum. Bakım ve benzeri giderleri karşılama konusunda sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum. Diğer yandan neredeyse tüm birikimimi de buraya yatırmış olacağım.
------------------
Sorularımı sıralayayım:
1. Haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün, ek olarak önceden belirlenmiş yıllık 15-20 gün toplam izin (farklı zamanlarda alınabilir), 10-15 dekarlık bir bahçenin kurulum sonrası üç-beş yıl bakımı için yeterli olur mu (Bölge evime 25km ve 25dakika mesafede)? Bu konuda düşünce ve tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?
2. ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel türlerinden alacağım ürün (iç badem), kalite olarak kuru yemiş toptancısı akrabamın 25TL/kg olarak bahsettiği (Mayıs 2014 fiyatı) ürüne denk midir?
3. Yukarıdaki gibi bir program için özellikle dikkat etmem gereken noktalar veya atladığım, eklenmesi gereken noktalar nelerdir?
4. Bedenen çalışmakla sorunum yok, aksine masa başı işim nedeniyle ihtiyacım var. Baba mesleği marangozluk ve sanayide büyüdüm, elime üşenmem ama ciddi bir tarım deneyimim yok. Sizce yapabilir miyim?
Şimdiden teşekkür ederim.
Özer Kavak