View Single Post
Eski 19-05-2014, 15:28   #1448
Tamtutulma
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozerkavak Mesajı Göster
Selamlar,

Bu başlığı tümüyle okudum ve katkıda bulunan herkese öncelikle içtenlikle teşekkür ederim.

İmkanlarımı ve aklımdakini özetleyip, sorularımı yönlendirmek istiyorum.

Yer:
- Afyonkarahisar Sinanpaşa, Tunaztepe, Kılıçarslan, Ahmetpaşa'nın güneyine kalan bölgeden, kuzeye bakan yamalardan birinde, ormana sınır veya yakın, %5-%15 arası eğimli, don çukuru olmayan, toprak analizi yaptırdıktan sonra, 10-15 dekar civarında bir tarım arazisi satın almayı planlıyorum. Bölge aynı zamanda orman bakanlığının değerli ürün veren (kestane, badem, ceviz vs.) ağaç dikim sahası.

Bölgeyi görmek için: https://maps.google.com/maps?q=t%C4%...d=0CJABELYDMA8 irtifa arazinin yerine göre değişse de 1000-1100m arası olacak.

- Bahçe beton direkli tel örgü ile çevrilecek.

- Bahçenin en boy ve açısına göre 6x6 veya benzeri (7x5) gibi bir sıklıkla ekilecek geç çiçeklenen badem türlerinden ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel için tüplü fidan siparişini arazinin alımı ile birlikte bu yaz vermeyi planlıyorum. (Bir akrabam ziraat mühendisi ve asma fidancısı, onun belirlediği fidancı ile çalışmayı düşünüyorum)

- Araziyi sürdürüp gübrelemenin ötesinde, kepçe ile derin dikim yerleri açıp çukura ve çıkan toprağa analiz sonuçlarına dayanan doğru gübreleme yaparak ekimi mart 2015 gibi gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

- Arazinin durumuna göre ne mümkünse; kuyu, sondaj, gerekirse taşıma yoluyla sulama işini çözerek, damla sulama sistemi kuracağım.

- Ürün almaya başlayana kadar olan 4-6 yıllık süreçte başarılı olduğumu hissedersem ve maddi olanaklarım imkan verirse çevreden daha küçük araziler satın alarak aynı modeli oralara genişleterek uygulamayı planlıyorum.

- Ürünü ilk aşamada iç badem olarak yakın akrabam olan bir kuru yemiş toptancısına vermeyi planlıyorum. Şu anda kendi ifadesi, kaliteli iç bademin toptan kilogram fiyatının yaklaşık 25TL civarında olduğu (kendisi de kesin türü bilmiyor) ve tüm üretimimi alacağı. Geçecek süreçte bir aksilik olursa Afyon bölgesindeki şekerlemeciler, oteller veya kuru yemiş toptancıları muhtemel pazarım olacak.

- İlerleyen zamanlarda, ürün miktarına göre diğer imkanları da seferber ederek (Paketleme, saklama, alternatif ürünler, kavurma, işleme; gıda mühendisliğinde akademisyen olan 1. ve 2. derece yakınlarımın teknik bilgisi ve kuru yemişçi olanın tecrübesi ile) ürünü gerekirse işleyerek ve paketleyerek perakende olarak pazarlamayı düşünüyorum.

- Halen 3-5 yıl arası sürmesi beklenen bir projede ağır koşullarda (haftada 50-60 saat) çalışıyorum ve bahçe bakımı için haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün ayırabilecek durumdayım. Yıllık 20 gün kadar olan iznimi önceden bildirmek koşuluyla bakım işleri için iki-üç parçada kullanabilirim. Gereken diğer iş gücünü ve sürme gibi işlemleri şimdilik dışarıya yaptırmayı planlıyorum.

Son olarak halen çalıştığım proje bittiğinde (3-5 yıl), 45'li yaşlarıma geleceğimden tekrar iş aramak yerine kendi bahçemde tam zamanlı olarak keyifle çalışmak (yıllardır hayalim hep buydu) emekliliğim dahil bir gelir elde etmek istiyorum. Bakım ve benzeri giderleri karşılama konusunda sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum. Diğer yandan neredeyse tüm birikimimi de buraya yatırmış olacağım.
------------------
Sorularımı sıralayayım:

1. Haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün, ek olarak önceden belirlenmiş yıllık 15-20 gün toplam izin (farklı zamanlarda alınabilir), 10-15 dekarlık bir bahçenin kurulum sonrası üç-beş yıl bakımı için yeterli olur mu (Bölge evime 25km ve 25dakika mesafede)? Bu konuda düşünce ve tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?

2. ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel türlerinden alacağım ürün (iç badem), kalite olarak kuru yemiş toptancısı akrabamın 25TL/kg olarak bahsettiği (Mayıs 2014 fiyatı) ürüne denk midir?

3. Yukarıdaki gibi bir program için özellikle dikkat etmem gereken noktalar veya atladığım, eklenmesi gereken noktalar nelerdir?

4. Bedenen çalışmakla sorunum yok, aksine masa başı işim nedeniyle ihtiyacım var. Baba mesleği marangozluk ve sanayide büyüdüm, elime üşenmem ama ciddi bir tarım deneyimim yok. Sizce yapabilir miyim?

Şimdiden teşekkür ederim.

Özer Kavak
Öncelikle başlığı baştan sonuna kadar okuduğunuz için kutlarım. Böyle ciddi bir proje yapacak kişilere her zaman başlığı baştan sona okumalarını öneriyoruz ama bazı arkadaşların nedense ikna olmaya niyetleri yok.

Gerçekten istiyorsanız yapabilirseniz. Bilginizi artırmaya çalışın. Her duyduğunuza inanmayın. Doğru kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Gidin badem bahçelerini ziyaret edin, inceleyin.

Yaptığınız ön çalışma pek çok yönden mantıklı görünüyor. Bir kaç konuda düzeltme yapmalıyım.

Öncelikle bademi toptan 25 TL'ye satamazsınız. Bunu size kim söylediyse sizi yanıltmış. Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır. Sanırım bu yıl yeşil kabuğuyla kilosu 10 TL gibi bir fiyata satıldı.

Benim 10 dekar arazim ve 400 Ferrganes-Ferraduel'im var. Kimisi 3 yaşında; kimisi 2 yaşında. Kuruyanların yerine de diktiğim için 1 yaşında da olanlar var. Haftada yalnızca pazar günleri izinliyim ve açıkçası 10 dekar arazideki 400 fidana zor yetişiyorum. Haftanın 6 günü işten saat 18.30'da çıkıyorum. Koştura koştura bahçeye gidip kimi zaman karanlıkta bile çalışarak ancak yetiştiriyorum. Haa sizin bu 20 günlük izniniz işinize yaracaktır. Özellikle ilk baharda bir kısmını kullanırsanız çok rahatlarsınız.

Fidanlar büyüdükçe işleri de artıyor. Örneğin 2 yaşındaki bir fidanı budamak 1 dakika sürerken 3 yaşındaki fidanı budamak 3-4 dakika sürebiliyor.

Ben size kendi yaptığım işleri anlatayım:

* Kasım ayında Sonbahar sürümü ve gübrelemesi.
* Şubat - Mart gerekiyorsa kışlık yağ; ya da bordo bulamacı uygulaması.
* Mart: İlk bahar budaması.
* Bahçenin sürülmesi.
* Kuruyan dikmelerin yerine yenilerinin dikilmesi.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Mayıs : gereksiz yerlerden çıkan, ters büyüyen filizlerin budanması.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Bahar gübrelemesi.
* Haziran:
*Bahçenin sürülmesi.
*Damlama sisteminin kurulması. Bu iş tam bir işkencedir, yanınıza yardımcı olacak birilerini almalısınız.
* sulama: Haftada 4 kez. 5 Yaşından sonra 2 haftada bir sulama.
* Temmuz : Sulama.
* Gerekiyorsa ilaçlama
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Ağustos : Sulama. 31 Ağustos'dan sonra asla sulama yapmayın.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Damlama sisteminin toplanması.

Burada belirttiklerimin dışında işler de çıkabiliyor. Ha bu kadara titiz bakılmasa da olur. Ama dikmelerinize ne kadar iyi bakarsanız onlar da o kadar çabuk büyür ve sağlıklı olurlar.


Taşıma suyla asla olmaz. Keson; ya da derin kuyu açtırmalısınız.

Saygılar...


Düzenleyen Tamtutulma : 19-05-2014 saat 15:37 Neden: yazım yanlışlarının düzeltilmesi
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön