View Single Post
Eski 11-05-2014, 21:43   #2
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Sevgili Mustafa Akın, niyetiniz çok güzel; benim de bir arkadaşımla bu arkadaşın 55 dönümlük arazisinde benzer bir projemiz var, kısmi olarak ve gücümüz yettiğince hayata geçirmeye başladık ama çıkış noktalarımız farklı olabilir.

Siz, anladığım kadarıyla elinizdeki fidanlarla işe başlıyorsunuz oysa biz arazinin yapısına göre fidan seçme ve yetiştirme noktasından başladık. "Orman" herşeyden önce kendi kendini yaşatan bir organizmadır aslında, her iklimin ve toprağın ormanı da o iklimin ve toprağın ormanıdır. Dolayısıyla fidan yetiştirerek orman oluşturmak o bölgeye uygun seçimler yapıldığında dahi biraz zahmetlidir. Bir de uygun değilse hem çok zor hem de devamsız bir ağaç topluluğu olur.

Türlerin birbirleriyle ilişkileri, ot katmanı, çalılar, ağaçlar, sarılıcılar. Bunların tamamı bir ormanı orman yapar. Binbir zahmetle yetiştirilen bir fidan tohum verdiğinde orada soyunu devam ettiremiyorsa(ve daha başka şeyler...) bu iş orman değil, en fazla ağaçlandırma olur.

Elinizdeki fidanları bilmediğim halde bunları yazdığım için kusura bakmayın, yalnızca bir soru işareti olsun yazdıklarım. Dikimleri, bakımları... Büyük bir emek harcayacaksınız, ne böyle güzel niyetlerle ve sevgiyle yola çıkan birinin üzülmesini ne de fidanların zorluk çekmesini ve heba olmasını istemem

Düşündüğünüz yöntem ise geliştirildiğinde işe yarayabilir belki ama ben zor koşullarda yetiştirilen ağaç fidanlarında fidana özel az miktarda bir suyun yavaş ve daimi bir yöntemle verilmesindense belli aralıklarla aynı miktarın daha kısa zamanda verilmesini yararlı görüyorum. Sürekli bir taban suyu etkisi yaratmaktansa yağmur taklidi yapmak kökleri daha derine salmaya teşvik ediyor olabilir.

Kendi arazimde yaptığım birkaç deneyin sonuçları böyle oldu. Ayrıca uzun vadede basit yağmur tuzakları daha faydalı olur. arazinin yapısına ve iklimlere göre değişen farklı yöntemler var... Ama yine yerine göre az maliyetli olabileceği gibi çok maliyetli veya az emekle olabileceği gibi çok emek de isteyebilir bu yöntemler.

Arazinin yapısı, iklim, yıllık yağış, toprak yapısı, elinizdeki fidanlar gibi bilgileri verirseniz ve dilerseniz yukarıda yazdıklarımı destekleyecek fikirlerle yardımcı olmaya çalışırım...

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön