View Single Post
Eski 09-05-2014, 11:12   #179
ametarasu
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-09-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 93
Bu hususta yorum yapanların ekseriyeti hükümetin rant ekonomisi üzerinden yürüttüğü kalkınma faaliyetlerine olan karşı tutumlarından dolayı HES lerin yahut Nükleer Enerji'lerin her türlüsüne kökten karşı duruyorlar. Rant ekonomisinin yanlışlığını hem ranttan hem üretimden para kazanan birisi olarak kabul ettiğim halde yapılan enerji yatırımlarına karşı çıkmam söz konusu dahi olamaz.

Bu yorumcuların yanlış bir bakış açısı olduğunu çok iyi biliyorum. Bu memleketin insan kalitesindeki düşüşün, memleket idaresine olan yansımasını da tecrübe edebiliyorum. Tüm "radikal islami" ideolojik düşüncelerimden beri olarak da bunu objektif olarak her yerde ispatlarım.

Doğup, büyüdüğümüz topraklarda idare lambası altında yaşarken, kadıköy feneryolu'ndaki kuzenim apartmanda oturuyordu. Bugün bakıyorum ben HES leri destekliyorum, kendisi ise benimle münakaşaya giriyor HES ler doğayı katlediyor diye. İronik.

Yaşadığımız bu mahrumiyetten dolayı, 100 haneli köy tamamen boşaldı. Bugün sadece yazlık olarak kullanılıyor. Kışın ise o kadar ev ve eşya hatta garajlardaki araba Allah'a emanet duruyor. Tarım arazileri boş, ahırlar boş, meralar, yaylalar boş. Hatta mera komisyonları 1. ay a kadar müracaat kabul ediyor, ancak köyümüzdeki kar 4.-5. ayda eriyor.

Sadece basit bir dinamo koyulabilseydi zamanında köydeki değirmene, bugün o köyde insanlar yaşamaya devam ederdi. Ancak "sular aktı, bizler de baktık".

Bugün o bölgede Hes ler yapılıyor, Ovit tüneli açılıyor, viyadükler yapılıyor. Hayalimde olan şeyler gerçek oluyor. Ovit dağı yazarsanız imkânsızlıklar ne ifade ediyor anlarsınız.

Doğayı HES katletmez, insan katleder. Öncelikle bunu kabullenmek gerekiyor. Bu yanlış yapılan her proje için de geçerlidir.
HES denilen şey zaten dağın altına giriyor, tünelden suyu götürüp tek bir noktadan düşürüyor. 3bin rakımlardan 0'a müncer olana dek enerji almaya devam ediyor. Çoruh vadisi binlerce yılda oluşmuş, 2 taşın arasıdır. Su dağları yara yara ilerlemiş ve çıplak iki dağ yüzü kalmıştır. O vadi yatağında hoyratça akan suyu değerlendirmekten başka yapacağınız bir şeyiniz yok. Zaten ağır sanayi hamleniz yok, Batı ülkelerini 20-30 yıl geriden takip ediyorsunuz (şu son 10 yılda biraz kıpırdanma oldu), enerji kaynaklarınız yetersiz, insanınız memuriyete düşkün, çalışmak ve üretmek zor geliyor.

Avam havası yönlendirmez, havas avamı yönlendirir. Evet HES lerin iyi yahut kötü yanlarını bilgi sahibi insanlar bilebilir, ancak ideolojik yaklaşımlardan ötürü avamın maddi kaygılarıyla birleştirip popülist bir tutum içerisine girmek doğru değil. O projelere karşı çıkan köylülerin de ekseriyeti çekememezlikten bunu yapar, bilirim. "Benim yok, onun da olmasın","ben yapamıyorum, o da yapamasın" düşüncesi hakimdir. Eğer böyle olmamış olsaydı köylülere verilen nakdi avantalarla HES projelerine karşı olan tavırları düzelmezdi.

ametarasu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön