View Single Post
Eski 05-05-2014, 16:39   #663
bernacyhn
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
Merhabalar, ben daha önce iki defa solucan gübresi denemesi yaptım ama çok aceleci olduğumdan ve solucan kabını sürekli sulama gafletinde bulunduğumdan başaramadım.

Şimdiki denemem ise sanırım başarılı olma yolunda ilerliyor. Nemlendirme ve yem konusunda daha hassas davranıyorum. Kontrol etsem de solucanlarımı rahatsız etmemeye dikkat ediyorum. Sekiz gün önce bahçeden üç adet solucan aldım. Küreğim olmadığı için el yordamıyla bu kadar bulabildim. Daha sonraki gün yağmur yağdı ve ben heyecanla yine solucan aradım ve yine 3 tane bulabildim. Onları özenle hazırladığım yatağa koydum ve mutfaktan topladığım sebze artıklarını çürüterek yemledim, üzerlerini de eski bir kumaş parçasıyla örttüm ve nemlendirdim. İlk birkaç gün hep bir iki tanesinin kuyruğunu görüyordum. Sonra yatılı misafirim olduğu için yaklaşık dört gün ilgilenemedim yalnızca bir sabah kumaşın üzerinden nemlendirme yaptım. Bu nedenle solucanların öldüklerini düşünüp bugün yeniden solucan aramaya gittim. 4 büyük 3 küçük solucan bulup getirdim. Önceki yatağı bozup yeni yatak yapacaktım. Ancak belki yaşayan vardır diye çürük yaprakları kaldırayım dedim ve epey büyük bir solucanı benim yarattığım sarsıntıdan kaçarken gördüm. Yaşadığım sevinci anlatamam.

Geçtiğimiz günlerde havuç, patates, kabak ve biber artıklarını rondodan geçirip kapalı bir kapta çürümeye bırakmıştım. İlk günler kabın altı çok ısınmıştı, ara ara havalandırıp yeniden kapattım. Bugün epey çürümüş olduğunu görünce solucanları koymadan önce kabın bir köşesine bu yeni yemi koydum. Yemin uzağına da solucanları koydum ki kendileri ulaşsınlar diye. 10 dakika geçmeden hepsi gözden kayboldu. Şuanda üstleri açık yeni yemin fazla suyu buharlaşsın diye bekliyorum. Çok çok ıslak olmasa da ne olur ne olmaz diye. Gerekirse ben yine nemlendiririm ortamı. Bir müddet sonra kapatacağım yine.

Bunca hikayeyi anlattım da bir türlü merak ettiğim şeyi soramadım. Birkaç yerde çay posasını sevdiklerini okumuştum. Ancak nasıl verildiğine dair bir şey bulamadım. Soğuk posayı olduğu gibi mi veriyoruz; yoksa onu da bir müddet çürütüp öyle mi veriyoruz, bilemedim. Yardımcı olabilirseniz çok çok sevinirim.

Ayrıca herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön