View Single Post
Eski 25-04-2014, 10:21   #361
Süleyman Koçak
Ağaç Dostu
 
Süleyman Koçak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-01-2008
Şehir: ISPARTA / Yozgat
Mesajlar: 178
vazoda yelken

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi waterfull Mesajı Göster
Sn Süleyman Koçak, çiçekleriniz çok güzel görünüyor. Vazolara nasıl ve ne kadar toprak koyduğunuzu öğrenebilir miyim. Benim de böyle cam bir vazom var. Atıl duracağına bu şekilde değerlendirmek istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Sayın waterfull; epeydir foruma uğramamıştım, mesajınızı şimdi gördüm.
Evvelâ, vazoların altında, orta bölgeye birbirine yakın 3-5 delik açın. Sonra vazonun içerisine önce drenajı sağlamak için çakıl taşları, kiremit parçaları v.s. koyun. Bu taşlar aynı zamanda vazonun dibinde ağırlık yapacak ve küçük çarpmalarda kolayca devrilmesini de önleyecektir.Sonra bitkinin sevdiği türden (burada tarifi var) iyi geçirimli toprakla, köklerin ulaşacağı yere kadar doldurun. Arada bir saksıyı yere vurarak toprağın oturmasını sağlayın. Yoksa bitkiyi diktikten sonraki ilk sulamanızda toprak seviyesi çok azalacaktır. Daha sonra bitkinizi, mümkün olduğunca köklerine zarar vermemeye çalışarak vazoya yerleştirin.(zarar verdiğiniz her kök size ucu kurumuş bir yaprak olarak dönecektir) Kalan boşluğa da kök boğazı yüksekliğine kadar toprak ilavesi yapın. Üstten 2-3 cm kadar boşluk bırakın ki, sulama sırasında yeterli su alabilsin bitkiniz.
Sonra klorsuz iyice havalandırılmış musluk suyu ile (birkaç gün açıkta beklettiğiniz musluk suyunu havalandırarak kullanabilirsiniz) güzelce sulayıp doğrudan güneş almayan biryerde 1 hafta kendine gelmesini bekleyin. Herhangi bir sıkıntı görülmüyorsa işler yolunda demektir. Artık bitkinizi devamlı kalacağı, güneşli bir yere alabilirsiniz. Bahar ortasından sonbahar ortasına kadar öğlen saatlerinde doğrudan güneş almasını enlgelleyin.(Tül perde bu iş için en iyi yöntemdir.)
Vazonuz, benimkiler gibi iki parça halinde ortadan birleştirilmiş ise taşımalar sırasında birleşme yerinin altından tutarak taşımanızı ayrıca tavsiye ederim.
Fotoda, sağdaki yelken geçtiğimiz Mart ayı başında kökten ayırma usûlü ile vazoya aldığım, soldaki ise geçen yıl vazoya aldığım yelkendir. Şuan her ikisi de çiçekli maşaallah. Ortadaki bitki japon küpesi kohleria.

Eklenen Resimler
 
Süleyman Koçak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön