View Single Post
Eski 25-04-2014, 07:36   #10
Enderin
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-10-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
Internetten derlediğim bilgiler şöyle:

Ses perdesi olutşruma konusunda bitkilerden beklentiler abartmamak gerekiyormuş. 2 metrelik bir beton ses duvarının yaptığı işi yapabilmesi için 25-30 metrelik ağaçlar gerekiyormuş.

İlginç bazı şeyler de var. Bitkilerin sesi azaltma işlevleri frekansla da ilgili. Yüksek frekanslar daha çok engelleniyormuş. Bu da tabi gürültü algısını olumlu yönde etkiliyor, insanlar daha az rahatsız oluyor.

İbreli ağaçlar 500-2000 Hz aralığındaki frekansları daha çok engellerken yapraklı ağaçlar 2000-8000 Hz aralığındaki sesleri daha çok engelliyor. Tabi, ses perdesinin bütün bir yıl etkili olması için kışın yaprağını dökmeyen ağaçları ve çalıları tercih etmek gerekiyor.

ABitkilerin en önemli etkisi psikolojik. Ses "görülmediğinde" daha az algılanıyor, bu durum da yaşam konforunu artırıyor. Ancak birkaç ağacın etkisi yok denecek kadar az.

Diğer bir ilginç konu da bitkilerin aynı zamanda sesi yansıtması. Doğru yerlere dikilmeyen, iyi planlanmayan bir ses perdesi sesi azaltma yerine çoğaltabilirmiş de.

Çalılar ağaçlara göre daha iyi bir ses perdesi özelliğine sahipmiş. Örneğin "Viburnum rhytidophyllum" sık ve bol yapraklı ve her dem yeşil olması nedeniyle tavsiye edilmekte. Clematis gibi sarılıcı bitkiler de önerilmekte. Tabi ayrıca ses perdesinin konumu ya da yönü de bitki seçiminde önemli olmakta. Güneye bakan cepheyle kuzeye bakan cepheye dikilecek bitkiler farklıık göstermekte.

Bir diğer husus da sesin yansımasının engellenmesi. Sesin yansımasına neden olabilecek bina cephelerine veya duvarlara sarmaşık sardırılması sesin emilmesini sağlar. Yine ayrıca zeminin beton yerine çakıl döşeli olması da sesi azaltan unsurlardan.

Kısacası, ses perdesi oluşturulması sırasında iyi bir planlama gerekmekte.

Enderin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön