View Single Post
Eski 18-04-2014, 15:44   #56
-Esin-
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1,027
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Seabert74 Mesajı Göster
Sevgili Esin öncelikle çok teşekkürler..
Ne yapacagını bilmemek gerçekten çok sıkıntılı bir durum.. Ben sitede lithopsları görünce heveslenip zengardenden başka siparişlerimin yanına lithops tohumu ekleyerek tohumdan çıkışı denemek istemiştim.. Ama tohumdan lithops /kaktüs üretmek en zor olanıymış meğer
Sonra bu bekleyiş sabrını gösteremeyip siteden MEH12'den bu lithopsları aldım. Onları da hazır kaktüs topragı diye tohumların oldugu saksıya dikmiştim.
Biraz spreyleme yapıyorum tohumlara, bu 2sinin puff!!! diye tek gecede sönmesinin buharlaşmaya yorup yeniden sulamıştım..
Sizin yazınızdan sonra dün akşam ıslak topraktan çıkardım ve yeni saksıya yeniden diktim.
Topragım koyun gübreli + perlitli gevşek bir toprak ama kum bulamadım. Hiç sulamadım.. Topragı uygun değil derseniz haftasonu yeniden değişim için kum veya lav taşı vs. ekleme konusunda arayışa geçerim.
Saksı değişimi sırasında kök durumunu inceledim, herhangi bir erime/çürüme vs yoktu, umarım saglıkla devam eder. (Bir yandan da köklerin rahatını mı bozdum endişesi var içimde şimdi )
Fotograflar değişim sonrası dün akşama ait..
Ne kadar aralıkla, ne kadar sulayacagımdan emin olamadım bir türlü.. Nisan ayı uyanma ve sulamaya başlangıç tarihi olarak okumuştum.. Ancak daha evvel fazla su ile öldürdüğüm pleispilos nelii'den sonra bunlara yaklaşırken elim titremeye başlıyor..
Biraz büyüseler, birbirimizi tanıyıp alışsak çok sevineceğim
İlginize tekrar tesekkurler
Sevgili Seabert,

Lithopsların sulama düzenini ayarlamak gerçekten başlarda baya zorluyor insanı. Bu zamana kadar çoğumuzun yetiştirdiği bitkilerden çok farklı oldukları için onların isteklerini anlamakta zorlanabiliyoruz hepimiz. Hele sizinkiler yetişkin lithops olmadıkları için daha fazla dikkat istiyorlar.

Benim lithopslardan edindiğim tecrübeye göre iki büyük düşmanları var bu bitkilerin. İlki fazla su, bitki epidermisinde gözle görülmeyecek çatlaklara sebep olup ölmesine sebep oluyor. Sizin puf diye sönenler oldukça küçük lithopslar oldukları için sudan patlayıp bir gecede kurumuşlar. İkinci düşmanları ise küf, özellikle gövdenin kökle birleştiği yerin uzun süre nemli kalmaması gerek. Lav taşları da o yüzden lithopsların dibine konuluyor. Dipte toprakla teması azaltarak hava sirkulasyonuna imkan sağlamak için.

Saksılarını değiştirmekle ve sulamamakla çok iyi yapmışsınız. Şimdi bir kaç gün öylece bırakın bence. Sonra çok az su verirsiniz ve toprağı iyice kurur gibi olmadan sulamazsınız. Lithopsları gübreleme konusu biraz tartışmalı, bazı yerlerde iyi olmadığı yazıyor ama ikinciye toprak değiştirmektense sularken bir fungusit eşliğinde sulamayı öneririm. Gübre küf tehlikesini arttırıyor çünkü. Onun dışında şimdilik iyi duruyorlar, inşallah da sağlıkla büyümeye devam ederler.

Selamlar, sevgiler...

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön