View Single Post
Eski 14-04-2014, 22:07   #116
gökhan07
Ağaç Dostu
 
gökhan07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2010
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 606
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 Mesajı Göster
merhaba

gökhan bey çok güzel bir noktaya değindiniz.

soğuklama ihtiyacı kısa olan cinsler soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerde sıkıntı yaşarmı ??

a, cinsi diyelim soğuklama ihtiyacı (7 dercenin altında geçen süre) 800 saat olsun bunu soğuk iklim kuşağında bir bölgeye dikelim. bu cins soğuklama ihtiyacını erkenden tamamlayacağı için havaların bir iki hafta sıcak gitmesi durumunda uyanırmı ??

soğuklama ihtiyacı uzun olan cinsler ılıman iklim bölgelerinde ne tür sorunlar yaşar ???

b, cinsi diyelim 1800 saat soğuklamaya ihtiyacı olsun bunu alalım ılıman iklimin hakim olduğu 7 derecenin altında geçen sıcaklık toplamının 1800 saati doldurmayan bölgeye dikelim bu cins ne tepki verir ??

bir kaynakta okumuştum sanırım kaz dağlarında antep fıstığı yetiştiriciliği ile ilgili çalışma yapılmış meyvalar oluşuyormuş ama yeterli dolgunluk ve olgunluğa ulaşamıyormuş. sebep; belirli bir sıcaklığın üzerinde geçmesi gereken zaman yeterli değilmiş yani bizim soğuklamanın tersi durum.
Uzun zamandır cevizlerin uyuma saatleri üzerine düşünürken bana ilginç gelen bir şeyi paylaşmak istiyorum.

Aşılamak için aldığım kalemleri her zaman ki gibi buzdolabında nemli bezin arasında bekletip daha sonra o kalemleri aşılamaktan vazgeçtim ve buz dolabından çıkarttım, 2-3 gün sonra ( belki dışarı ısının etkisiyle belkide buzdolabında oldu ) kalemlerin patladığını gördüm.

Tahminimce soğuklama saatini tamamlayan kalem sıcakların etkisiyle patlama eğilimi gösteriyor.

Belki de kalemleri buzdolabında saklayıp (100 adet kalem dolaba koyarak) belirli sürelerde 4-5 tanesini dışarı alıp sıcakta bekleterek soğuklama ihtiyacı olan saatleri de bulabiliriz.


Düzenleyen gökhan07 : 14-04-2014 saat 22:41
gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön