View Single Post
Eski 10-04-2014, 08:53   #3397
FatihBahce
Ağaç Dostu
 
FatihBahce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 935
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar,bende bahçemde clemayis yetiştirmek istiyorum.fakat yazın kavurucu sıcaklarına birde kuru havasında ne kadar sağlıklı yetiştirebilirim.bu şartlara uygun tür varmı? bem bu çiçeği çok beğeniyorum. hele sizlerin foğraflarını görünce nasıl imreniyorum bilemessiniz.
Ege Bölgesi'nde gerekli şartlar sağlandıktan sonra Clematis yetişebilmektedir. İzmir'de yetiştiren sitemiz üyesi benim bildiğim en 10 kişi vardır.

1- Sıcaklık 40 dereceye ulaşırsa hasar görebilmekte. Bu nedenle saat 10:00-16:00 arası direkt güneşi görmeyen bir yer seçilmesi yerinde olur. Bitki hiç güneş görmezse de çiçek açmaz.

2- Kökler daha çok derine indiğinden toprağın geçirgen olması ve dikmeden en az 40 cm kazılması gerekir.
Dikerken bitki dikim harcıyla karıştırılması iyi olur.

3- Malçlama yapılması gerekir. Bitkinin köklerinin toprakta bulunduğu alanın üstü ağaç kabukları, volkan tüfü veya çakıl taşıyla örtülmesi iyi olur. Veya bitkinin güneşe bakan hemen yanına sardunya veya yer örtücü başka bitki dikilmesi de koruma sağlar.

4- Potasyum ağırlıklı gübreyle 10-15 günde bir beslenmesi gerekir.

5- Kuru havaya karşı yakınında minik bir süs havuzu , yoksa su dolu kase bulundurmak iyi gelebilir.
6- Dikerken toprak huzlı yarayışlı gübreyle karıştırılmamalı, köklerin gelişimi için öncelikle 15 gün beklenmelidir.


İzmir'de başarılı olan benim aklıma gelen türler Warsaska Nike, Prenses Diana, President, comtesse de bouchard, warszawska nike, Jacmaniee, Miss Batemen ,rehderiana, texensis, viticella ve tangutica türleri, Jean Paul, Alania, Fond memories, Fleuri, Alba Plena, King Fisher, Picardy, Sonette, Jolly Pake, Zara , Flammula, vs...

FatihBahce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön