View Single Post
Eski 09-04-2014, 10:03   #1
oxygene
Ağaç Dostu
 
oxygene's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 130
Oxygene / Bahçe

Bahçenin bulunduğu şehir : İzmir / Kemalpaşa

Bahçenin büyüklüğü : 3000 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : İyi güneş görüyor, zaman zaman kuvvetli rüzgar oluyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : hobi bahçesi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Bahçemiz eskiden üzüm bağı imiş. Ancak biz almadan hemen önce bağ köklenmiş ve biz de boş olarak aldık.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2014 başından beri

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Profesyonel yardım almadık. Kendimizce bir tasarım yaptık.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kendimiz.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: -

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Vakit geçirebileceğimiz bir alan haline getirmek için çaba gösteriyoruz.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : 120 adet kiraz (z0900 ana çeşit), zeytin, elma, armut, kayısı, incir, şeftali, nektarin, ceviz, dut, ahu dudu, ayva şuan için bu ağaç ve çalılar mevcut.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Kiraz

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : -

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Kiraz üretimi yapmayı hedefliyoruz.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Kooperatif suyu alındı ve damla sulama hattı çekildi.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : -

Toprak özellikleri : Dere kenarında bir parsel kumlu / killi bir toprak var.

Kompost yapıyor musunuz? : -

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Kadı lokması adı verilen kurtlardan bol miktarda mevcut. Onlar için toprak altına tuzak yemler yerleştirdik. Ayrıca yaş sığır gübresi öbekleri yaptık toplanmaları amacıyla.

Bahçeniz organik mi? : Kısmen

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Deniz yosunu

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : evet

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Damlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Hayır

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :-

Tetanoz aşısı oldunuz mu? :-


Uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir bahçe sahibi olduk nihayet. Bahçemiz Kemalpaşa Aşağı Kızılca ovasında 3 dönüm düz bir arazidedir. Bizden önce bakımsız bir bağ varmış. Bizim satın aldığımız kişi bağı köklemiş ve zeytinlik yapmak üzere fidanlarını almış ve dikim yapmadan 2-3 gün önce bizle tanışarak bahçeyi bize sattı.

Biz almadan önce bölgede kadastro ölçümleri pek yapılmamış ve bizim bahçe de uzun zamandır ilgilenilmediğinden bitişik komşularımızın tamamı bizim parselden içeri girmişler ağaç ve bağ dikimi yapmışlar. Ölçüm yapıldıktan sonra bizim araziye epey girildiğini görünce epey sorunlar yaşadık. Halen de bu sorunlar çözülmüş değil.

Bahçemizin büyük bölümüne bölgemizde yetiştirilen Ziraat 900 Maxma 14 anaçlı fidan dikimi yaptık. Yaklaşık 120 adet kiraz oldu. 20 Adet sofralık ve yağlık değişik çeşitlerde zeytin dikimi yaptık. Henüz dikimini yapmadığımız 10 adet arbequena bodur zeytin var onların da dikimi yakında yapılacak sanırım. Bu ağaçlar dışında epey de değişik meyve ağaçları diktik.

Bahçemizin bir kısmını kendi ihtiyaçlarımız için sebzeler dikildi. Ağaçlarımız henüz küçük fidan durumunda olduklarından bahçe boş sayılır ve biz de değerlendirmek adına 2000 adet karpuz dikmeye karar verdik. Karpuzları tohumdan fide haline kendimiz getirdik. Onların dikimine de hafta sonu bir aksilik olmaz ise başlayacağız.

Geçen hafta sonu sulama kooperatifinden hat alınarak sayaçlı su boruları çekildi. Ana hatlarımız toprak altına 1 metre kadar gömüldü ve buradan yukarıya damla sulama için filizleri verildi. Ana hatların kanallarını kepçe kazdı o da epey bahçe toprağını dağıttı. Bu hafta sonu kepçenin bozduğu yerleri tekrar çapa makinası ile düzelteceğim. Ardından da dün aldığım damlama hortumlarını sermeye başlayacağız.

Damlama için deliksiz hortum aldım ve damlatıcı olarak da katif damlatıcı kullancağım. Bu malzemelerin tamamını temin ettim.

Çapa için Bertoloni marka 6,5hp benzinli çapa makinası aldık. 3 dönümü kum gibi yapıyor ve yaklaşık 3,5 litre benzin tüketiyor. Bir gün içerisinde bahçenin tamamını sürebiliyorum.

2 traktör çiftlik gübresi aldım ancak onları bahçeye dağıtmadım. Bahçede bol miktarda kadı lokması dedikleri kurtlardan var ve epey zarar yapıyorlar gördüğüm kadarıyla. Bahçe toprağımızın bir bölümünde kaymak tabakası oluşuyor onu kırmak için gübre düşünmüştük ama bu kurtlar işimizi bozdu. Bunun yerine 4 çuval toprak düzenleyici mineral kullandım bakalım sorunumuzu çözecek mi.

Bahçe toprağımız genel olarak verimli görünüyor. Şuan bahçemizin önünden yol geçiyor ve yolun hemen yanı dere. Bu dere bütün parselleri senelerce sellemiş ve oldukça verimli toprak taşımış. Arka kısmından da damla sulama hattını kepçe kazarken fark ettik bir dere akmış yıllar önce. Bu kısım çok daha yumuşak ve kesekleşmeyen bir toprak yapısına sahip.

Ahşap küçük bir kulübe yaptık. Ancak önümüzde zamanlarda beton ile küçük bir bağ evi yapma niyetimiz var. Ev için biraz daha bekleyeceğiz. Tel ile bahçeyi kapatmak istiyoruz. Bölgede komşular birbirlerinin parsellerine pek saygı göstermiyorlar.

Elektrik alma imkanımız var ancak direk dikilmesi gerekiyormuş o da 15 bin tl gibi bir ücret tutar dediler. Biz de ev yapıldığında rüzgar türbini gibi bir çözüm arayacağız gibi görünüyor.

Şimdilik fotoğraf yok. Hafta sonu olunca fotoğraf çekip eklemeye çalışacağım.

oxygene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön