View Single Post
Eski 03-04-2014, 18:56   #39
süleyman kara
Yeni Üye
 
süleyman kara's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 10
Bakla zınnı ile mücadelede başarılı bir deneme

Merhaba Arkadaşlar,

Bakla Zınnı böceğinin çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme sırasında meyve ağaçlarıma çok zarar verdiği için konuyu hem internetten, hemde başta Ağaçlar Net olmak üzere bilgisini paylaşan değerli uzmanlardan faydalanmaya çalıştım ve her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Benim meyve bahçem , 18 dönüm üzerine dikilmiş, %80 ni elma, ayva ve kalanı sert çekirdekli kiraz şeftali vb. den oluşan son dört yılda oluşmuş bir bahçe.
Geçen sene bu böceklerin verdiği zarar nedeni ile nerede ise hiç meyve alamamıştım. Bu sene yaptığım araştırmalar sonucu ilaç kullanmadan mücadele edebileceğim ekonomik bir yöntem geliştirdim.

Mavi leğenyöntemi ,(geçen sene bahçeye bir kaç mavi leğen koymuştum ancak bu leğenler çok az sayıda böceği yok ettiği için daha başka ne yapabilirim diye araştırdım) sitede bir arkadaşın mavi su bardağı asarak başarılı olduğu yöntem ve mavi huni yöntemini öğrenmiştim. Tubitak'ın yaptığı bu konudaki araştırmada ise leğendeki mavinin renk tonunun da önemli olduğunu ve en fazla böceğin açık mavi renkli leğenlerde güneşe doğru konulduğunda yakalandığını öğrendim.
Bu durumda denemeye açık renkli, ağacın alt dalına ve güneş gören kısmına asılabilecek ancak bardaktan büyük olacak huni gerektirmeyen bir yöntem bulmam gerektiği kararına vardım.
Bu amaçla eve aldığımız 5 litrelik içme suyu kaplarından faydalanmaya karar verdim. Yöntem şu şekilde , su şişelerini bıçakla ortadan ikiye bölüp dıştan açık mavi yağlı boya ile boyuyor ve iki adet kap elde ediyorum, bu şekilde 70 adet kap hazırladım. Bu kapların ucuna ağaca asacağım tel ile üç adet delik delerek, 20-25 cm uzunluğunda sağlam bir tel ile ağaca asıyorum. Delikler suya düşen böceklerin kaptan çıkmaması için suyun yüksekliğinin sınırını belirliyor böcek çoğaldığında su deliklerden aktığı için kaplardan çıkamıyorlar. Ben bu kapları bahçede mart ayı ortasında hazırladım, hatta birkaçını da dala asmıştım nasıl duracaklar diye hava soğuk olduğu için bu böceklerin bu dönemde olmayacağını düşünüyordum. Ancak bir kaç saat sonra baktığımda soğuk havaya ve ortada meyve çiçeği olmamasına rağmen 4 adet böceğin olduğunu gördüm ve ekte fotoğrafladım. Bu gün 3 Nisan bahçede görevli arkadaş kapları bahçenin muhtelif yerine asmış ve bir gün sonra baktığında her bir kapta 30-40 adet böcek olduğunu bildirdi. Yani bu kapları koymasaydım bu böcekler ölmeyecek ve meyve çiçeklerine zarar vereceklerdi. Umarım başarılı olmuştur.

Saygılar,

Süleyman KARA

Eklenen Resimler
     
süleyman kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön