View Single Post
Eski 21-03-2014, 14:52   #17
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Böyle, yamadori yapılmış çok güzel gövdeli kütükler bulup neredeyse 1 yıl gibi bir sürede çizgi filmlerden ya da masallardan fırlamış gibi görünen ürkütücü ağaçlar son dönemde baya bir moda oldu.

Bazen bu tür ağaçları gördükçe kendi kendime diyorum "boşuna uğraşıyoruz vallahi dal dizimi yapacağız, yan dalları kalınlaştırıp sonra geriden kesip yenilerini büyütüp koniklik sağlayacağız falan, millet ne güzel yöntemi bulmuş" diye.

Sakaki'nin verdiği örneklerin sahibi Hırvat bonsaicinin bazı (benim gördüğüm birkaç) çalışmaları genel kurallara uyan ve estetik, güzel bir görünüm veren ağaçlar olsa da çok büyük oranda yukarıdaki gibi çalışmalar yapıyor.

En çok hoşuma giden fotoğrafı bu, ifadeden dolayı ilk gördüğüm andan beri beni güldüren bir fotoğraf olduğu için arşivime kaydetmiştim, oradan yüklüyorum.

DSC00304.jpg

Bu fotoğrafa bir düşünce balonu ekleyip şöyle yazasım geliyor, "Ben ne yaptım böyle?"

Bu arada, fotoğraftaki örnek aslında çalışmalarının geneline baktığımızda hayli güzel kalıyor, en azından biraz daha zaman harcanmış ve bazı bölgelerinde koniklik gayesi güdülmüş.

Fakat şöyle de bir durum var, yukarıda Sakaki'nin de değindiği bir akım yaratıldı, daha doğrusu yaratılmaya çalışılıyor, adı da The Fairy Tale Bonsai Style, yani Türkçe'ye "Peri Masalı Stili" şeklinde çevrilebilir sanıyorum.

İlgili linki incelerseniz aşağıdaki örnek ağaçlar arasında, Sn. sagol'un ilk mesajında paylaştığı ve üzerine konuşulan Walter Pall çalışması da yer alıyor.

Aslında ya bu tarz ağaçları ayrı tutmamız, ya da bu tarzın kendisini tartışmamız lazım bu başlıkta. Çünkü eğer bu tarza örnek ağaçlar bulup burada üzerinde fikir cimnastiği yapalım dersek hataya düşeriz, zaten yaratılırken bilinen kurallara göre değil, bu yeni akıma göre şekillendirilmiş ağaçlar olacaklar. Sanatçının çalışırken gözetmediği, önemsemediği kuralları yerine getirmiyor diye ağaçları yersiz eleştireceğiz.

Sanıyorum bu tarzda değil de, bilinen klasik stillerde şekillendirilmeye çalışılmış, fakat göze hoş görünmeyen birşeylerin olduğu ağaçları bulup burada paylaşıp o eksikliğin ne olduğunu bulmaya çalışırsak hepimiz için daha faydalı bir konu olacaktır.

Ya da diyorsanız ki "önce şu yeni stili bir tartışalım", buyurun başlayalım.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön