View Single Post
Eski 19-03-2014, 20:15   #78
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt Mesajı Göster
Merhabalar arkadaşlar.
Ben de sonunda solucan gübresi için kendi kulemi yaptım. Garajdaki yerine yerleştirdim.

.......
Size danışmak istediğin bir iki konu var.

# Acaba bütün katların kenarlarına havalandırma için delikler açmam gerekir mi?

# Kutularım şeffaf plastik olduğu için kuleye üsten koli geçirip karanlık ortam oluştursam daha mı iyi olur. Gerçi garajda duruyor ve biraz karanlık sayılır.

#Keçi gübresi veya sığır gübresi kullanmak farkeder mi? İlk başta biraz gübre kullanıp bir miktar kompost oluştuktan sonra hayvan gübresi kullanmayı düşünmüyorum.

#Sisteme toprak ilave etmek gerekir mi?
Sayın Cnrtkt Merhaba.

Solucan kuleleriniz çok güzel gözüküyor. Sorularınızı kısaca cevaplamak isterim:

Zemin kat sıvı toplama alanı olacağı için 1. kata solucanlarımızı koyacağız ilkönce. Birinci kat dolunca 2. kat, o da dolunca 3. kat kullanılacak. Siz bunu biliyorsunuzdur ama ben yine de hatırlatmak istedim. Bunların kenarlarına havalandırma deliği açmaya gerek yok. Çünkü solucanlar dikey hareket ederler.

Solucanlar karanlık ortamı daha çok severler. Garajınız yeterince karanlık değilse şeffaf kutuları tamamen örtecek şekilde karton kutu kullanabilirsiniz.

Solucanların sevdiği gübreleri sıralarsak en çok sevdikleri at gübresi sonra büyükbaş gübresi daha sonra koyun ve keçi gübresidir. Solucanlara rasyon değişimi tavsiye edilmemektedir. Eğer sığır gübresi yemeğe alışkınsa alıştırarak evsel atık ile besleme yapabilirsiniz. Ama sık sık rasyon (yem) değişikliği önerilmemektedir.

Kullanmak istediğiniz solucan toprak solucanı ise ortama toprak ilavesi gerekir. Ama gübre solucanı ise toprak ilavesine gerek yoktur.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön