View Single Post
Eski 12-03-2014, 08:43   #504
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. kokett, saksı harcını bilinçli mi yaptınız yoksa elinizdeki malzemeleri mi değerlendirdiniz bilemiyorum, demişsiniz ki; "İçeriği turba, dere kumu, perlit gibiydi. elimde bir miktar vermikülit ve cocopeat vardı. Onları da ekledim."

Bu malzemelerden dere kumu dışında hepsi su tutucu özellikli malzemeler. Tabi dere kumu kaktüs toprağının içeriğinden geldiği için sanıyorum iyi bir orandandır ama sonradan eklediğiniz vermikülit ve cocopeat toprağın su tutma kapasitesini oldukça artırmıştır. Karışımınızda biraz da çakıl, lav taşı, pomza içeriği olsaydı biraz daha süzek, drenaj kapasitesi yüksek bir karışım olurdu. Elbette yaptığınız karışım sadece torf veya cocopeat kullanmış olmaktan kat kat iyidir ki bir çok yeni başlayanın en sık yaptığı hata odur. Kullandığınız malzemeler içinde dere kumu dışında perlit ve vermikülit de partiküllü yapıları sayesinde drenaja katkı sağlayan, toprağı havalı tutan malzemelerdir, su tutma özelliklerinin yanında. Bu nedenle endişelenecek bir durum olarak algılamayın. Sadece ufak bir uyarıda bulunayım istedim.

Sonuç olarak, şu anki toprak karışımınızda sulama aralıklarına özen göstermenizi tavsiye ederim. Yüzeyin kurumasını mutlaka bekleyin. Ağacınız suyu biraz sevdiği için bu karışımınız sıkıntı çıkarmayacaktır, sulamaya dikkat ettiğiniz sürece, ama farklı türler için bu karışım çok daha sorunlu olabilir. Aklınızda bulunsun.

Sağlıklı ağaçlar dilerim...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön