View Single Post
Eski 05-03-2014, 16:23   #86
maki01
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Konuyu toparlamanın gerektiğini düşünüyorum.

Afrika menekşeleri düzenli gübre kullanımını seven ve uygun koşullar sağlandığında sürekli verdiği çiçekleriyle ev içinde yetiştirdiğimiz çiçekler arasında ön sıralarda yer alan bir tür Bitkinin dinlenmeye girdiği soğuk kış günlerinde (1-1.5 ay) gübre kullanımını keserek dinlenmesine izin verilmesi önerilir. Dinlenme dönemine girdiğinde yeni yaprak vermesi yani bitkinin gelişmesi yavaşlar ve dinlenmeye geçer.

Özellikle ince, su gibi kök yapısı üreye karşı duyarlıdır, yanabiliyor. Üre düşük fiyatı nedeniyle gübre üreticilerinin tercih ettiği bir azot bileşeni. Bu nedenle Afrika Menekşeleri için özel olarak üretilen gübrelerin içeriğinde üre yer almıyor. Gübre alırken, kullanırken içeriğine dikkat etmeliyiz.

Gübre üreticilerinin genellikle arka etiketlerinde yer alan kullanım dozu normal sulamada ( alt tabaktan ve üsten yapılan sulama) ve AVSA standartlarında yer alan eşit oranda torf, perlit ve vermikulit 20-30 gün arayla verilebilir. Ya da bu doz 4'e, 5'e bölünerek her sulamada verilebilir. Benim tercihim seyreltik olarak her sulamada kullanmaktan yana.

Fitilli sulamada ise toprak sürekli nemli olacağı için kökler gübreli su ile sürekli temas edecektir. Bu nedenle fitilli sulamada hassa kök yapısına sahip Afrika Menekşeleri için seyreltilmiş doz önerilir. Ben de 1/4 ya da 1/5 oranında seyrelterek kullanıyorum.

Uzun süre gübre kullanımı toprakta tuz birikimine neden olur, bitki gübre versek bile tuzluluk ve yüksek pH nedeniyle besinden faydalanamaz. Bu durumda önerilen 6 ayda bir toprak değişimidir.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön