View Single Post
Eski 04-03-2014, 20:59   #83
Fatih
Ağaç Dostu
 
Fatih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,087
Sevgili aslın mesajınızı alıntılayıp mesaj içindeki sorularınıza cevaplarıda ekliyorum.

Bilgileriniz ve forum tecrübelerinize dayanarak dozunuzdan anladığım miktar:
Markanın bahsedilen kapağı 20 ml alıyor, siz 5 litreye 2 kapak dolusu tahminen
40 ml ortalama ürün eklıyorsunuz burada sanırım yanlış anladığım bir şey yok?

Aynen öyle bu karışımı hoyalar için kullanıyorum üstüne basa basa belirteyim bende. Fakat markalarda karıştırdığım için ben genta markalı ürünün orkideler için olanını kullanıyorum. Kapak ölçüsü 10ml iki kapak 20ml yapıyor


İfadenizle anladığım doz buysa, ekte ürün fotoğrafını yükledim.
Ürün 'Yeşil yapraklı bitkiler için' olan ürün ve yeşil yapraklı genel kullanımı için bile 20 ml kapak 4 litreye diye açıklaması var.

Yeşil yapraklı bitkiler için olanı başlangıçta kullanıyorum. Yani hoyaları diktiğimde ilk sürgün gelene kadar normal daha sonrasında ise besinli suluyorum bu bir kaç ay devam ediyor. Fakat uygulama yaptığım besin "orkideler için".

Şimdi sizin ifadeniz 5 litreye 2 kapak yanı ;
5 litreye 40 ml veriyorum oluyor.Normal bitkiler dozunu bile yükseltiyorsunuz.
Ve kaldıki bunu menekşelere veriyorsunuz.
Yani yeşil yapraklılara verilen dozu seyreltmeden dahada aşıyoruz, üstüne birde ekleyerek bunu menekşelere veriyoruz.
Bu tecrübeniz durumunda benim forumdan örnek alarak seyreltip kullandığım doz sürekli ifade edilen '' 1/ 4 seyreltin '' tavsiyeside gereksiz oluyor .

Aynen oyle anladığınız gibi. 5 lt 2 kapak koyuyorum ama Orkideler için olan sıvı besin kullanıyorum ve bunu hoyalara uyguluyorum. Belirttiğim markanın kapak ölçüsü iki kapak 20 bazen yarım kapak daha ekliyorum 25ml diyelim uygulama ölçütüm bu. Şuan elinizde olan besini daha önce kullanmıştım. Ama yine aynı ölçülere yaklaşık kullandım. Hoyalarım toprakta değiller. Besini direk alıyorlar. Diatomitte topraksız sistemde yetiştiriyorum. Yukarıda belirttiğim gibi başlangıçta kullanıyorum bu yeşil yapraklılar için olanı. Ve reddettiğiniz şekilde başlıyorum besin vermeye. 1/4 oranında başlayıp hatta bazen sadece 1/2 oranında hazırlıyorum. Ama sunuda belirtmek isterim bu seviyede her zaman hazırlamıyorum bazen bir buçuk kapakla da hazırladığım oluyor. Başlangıçta seyreltmenizden daha normal bir şey yok. Ben bunu inkar edin demiyorum.


Forumda ben gibi seyrelterek kullanan ya da seyreltmeden sadece direkt kapak ölçüsü yapan ve şikayeti oluşan üyelerin mesajlarına rastlıyordum.
Bilen usta kişiler de bu şikayetlere aşırı doz cevabını vermişler.
Bu durumda o bilgili kişilerde 1/ 4 seyreltin sorun gübrede diyerek yanlış teşhis koymuş olabilir diyorum şu anda ki tavsiyenize bakarak.
Bundan sonra forum menekşe sahipleri ve ben bu tecrübelere ve usta bilgilerine dayanarak yazdığınız dozu örnek almak durumundayız.

Tekrar etmek istemiyorum ama belirteyim bu dozu Hoyalar için hazırlıyorum menekşeler için değil. Menekşeleri ise arta kalan suyla suluyorum. Ben size illa demiyorum ki bu oranda sulayın menekşelerinizi. Başlangıçta yapılması gereken en doğal yöntem seyreltip vermek. Ben size bir anda bu dozda kullanın demedim. "örnek almak durumundayız" bunu da anlamış değilim. İlk mesajımda da dediğim gibi ben bu besini menekşelere değil Hoyalarıma hazırlıyorum.

Ve sizin bitkilerinizdeki soruna gelirsek. Nasıl bir fitil hazırladınız? Ne kullandınız? bunu bilemem ama toprak karışımınız bence çok ama çok gevşek olmuş. Perlit vermiculit oranı ve torf oranı ne bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla neredeyse toprak yok. Mesajınızdan hatırladığım kadarıyla saçak köklerde erimeden bahsetmiştiniz. Bunuda açıkçası fazla sudan kaynaklandığını düşünüyorum. Artık bitkileri yıkamamanızı öneririm toprakları çok fazla ıslak zaten. Bu çürümeye götürecektir. Menekşeleriniz besin yanmasından değil de fazla ıslaklıktan çürüyecekler.

Mesajın genelinde de belirttiğim gibi ben besini sadece HOYAlar için hazırladım. Menekşeleri de artan su ile suladım. Bu oranı menekşeler için hazırlamadığımı tekrar belirtmek isterim. Bu dozda kullanmaktan çekinmiyorum. Katmer Ablamın da belirttiği gibi zamanla tuz birikmeye başlıyor fazlasında ama bunda da yine toprak kullanmamamın avantajı olarak birikmiş olan fazla maddeleri bitkilerime duş aldırarak uzaklaştırıyorum.

*** Şuan elinizde olan besin markasını daha önceki marka ile karıştırdım. Her ay düzenli olarak tek markaya bağlı kalmıyorum.

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön