View Single Post
Eski 27-02-2014, 20:19   #63
kokett
Ağaç Dostu
 
kokett's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-05-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 207
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli Mesajı Göster
Pas, mantari bir hastalıktır. Genelde, sık sulanan çim, gül gibi bitkileri tutar. Ayrımı da kolaydır. Bir peçeteyi lezyona sürterseniz, kırmızı-turuncu pas rengi peçeteye bulaşır.


Etken zararlılar değilse, (mantari ve/veya bakteriyel) enfeksiyon olarak kabul etmek doğru olur. Kırmızı Örümcek konu başlığında, "diğer bitkilerin arasında, kenarda, gölgede duruyordu" demişsiniz. Kaktüsler böyle ortamları sevmezler. Öncelikle, bulaşmayı önlemek için opuntianızı diğer bitkilerinizden ayırın. Aydınlık ve havadar bir yere alın. Sulama yapmayın. Lekeleri takip edin. Sayıları arttıyor mu? Çapları genişliyor mu? Sırf yerini değiştirmek bile bitkinin direncini arttırabilir. Lezyonlar artarsa, o zaman sistemik bir fungusit denenebilir.



Not: Fungisit önerdim ama... Zararlılara ve hastalıklara kullanılan kimyasalların, esasında zehir olduğunu unutmayın. Az veya çok, insan sağlığını olumsuz etkilerler. Bağ-bahçe, tarla gibi rüzgar ve yağmur etkisine açık, beşeri temasın az olduğu geniş alanlar için tasarlanmışlardır. Çoğu ev içi uygulamaya uygun değildir.

Geniş enfeksiyonal lezyonları olan bir bitkim olsa, şahsi tercihim bitkiyi imha etmek olurdu.
Açıklayıcı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Şöyle ki kışın dinlenme döneminde oldukları için üstü kapalı kuzey cephesi balkonuma koydum. Bunu yapma sebebim de güney cephesinde ara ara İstanbulun yalancı baharlarına aldanmasından korkmamdı. Kuzeyde hep serin kalır diye düşündüm. Marttan itibaren güney cephesindeki üstü açık daha havadar balkona alıyorum. Sıkışık bir ortamda değildi toplamda 15 kadar kaktüsümle beraber büyük bir rafta duruyolar birbirleriyle dip dibe değillerdi.

Ancak benim endişem geçen hafta birden bire 20 derecelere çıkan havadan sonra bu hafta benim evimin bulunduğu bölgede kar yağacak kadar soğuk hava yaşamamız oldu. Geçen haftaki hava değişiminden mantar olduğunu düşünüyorum bu nedenle.

Hepsini inceledim diğerlerinde bir sorun gözükmüyor. Ama devamlı bakıyorum. Bu opuntiamı da çok havadar bir pencere önüne aldım komple ayırdım diğerlerinden. Bakalım büyüyecek mi benekler..

Fungisit bakıcam ama dediğiniz gibi zaten o tarz ilaçlar çok yoğun ve profesyonel boyutlarda satılıyor tarım ilacı satılan yerlerde. Küçük bir opuntia için balkonumda o ilacı kullanmayı düşünmem. İmha etmek daha mantıklı. Öncesinde ev yapımı birkaç ilaç deneyeceğim..

kokett Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön