View Single Post
Eski 13-02-2014, 09:59   #94
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,863
Ekinezya ve tohum ekimi ile ilgili bilgilerin çoğunluğunu sitemizden, bir kısmını konuyla ilgili diğer internet sitelerinden, tohumlarla birlikte satın aldığım yerden gönderilen broşürden aldım.
Torf için küçük hacimli bir şey alayım dedim ama forumda da önerilen Klasmann Potgrond P denk gelince daha hesaplı olduğu ve küçüğünü ha deyince bulamayacağım için 70 lt. liğini 25 tl. ye aldım. Yedi yıl önceki fiyatı 14 tl imiş. ( Torf (Klasmann-Deilmann) | DRT TARIM ) Sitesinde Klasmann Litvanya Beyaz Torfu aslında daha uygun yazıyor ancak hazır önüme çıkanı "bu kadar çatlak su kaçırmaz" diye düşünerek aldım.
Ekim için öncelikle 20-24 derecelik sabit ısıya sahip yeri yani işyerimi seçtim. (21-23 derece gündüz-gece kaloriferli) Ekimden sonra çimlenme için ışıklı ortam dendiği için pencerenin kenarına koydum. 7-14 gün içinde çimleneceği, daha sonra 10 cm. boya ulaşınca şaşırtılması gerektiği yazıyordu. Ekim işlemi 12.02.2014 tarihinde yapıldı.
Tohumları ekmeden önce 12 saat soğuk suda buzdolabında beklettim broşür bilgisine göre. Hatta benimki 18 saati buldu. Bu arada tohumları gittigidiyor sitesindeki "tohum dünyasından" 250 nin üzerinde tohumu 5,90 tl. den aldım. Buzdolabına pet şişeyle koyduğum tohumların çok az bir kısmının gün sonunda suyun üzerinde yüzdüğünü görünce bozuk olduklarını düşünerek atacaktım. Ancak nette biraz araştırınca bunun kriter olmayabileceğini görerek onları da ektim. Yüzenleri ektiğim yeri belirleyeyim diye düşünmüştüm ancak sonradan unuttum.
Üstteki sitede "Sterildir" ibaresini görünce kendim fırında ısıtma vb. herhangi bir işlemden geçirmeden torfu viyollere üstten bir cm. kalacak kadar doldurdum. Boş su bardağının dibiyle torfun üzerine hafifçe vurarak viyole yerleşmesini sağladım. Genelde tohumları koymadan önce torfu ıslatın dendiği için küçük kolonya şişesini kullanarak 6x6 cm.lik 48 adet viyole yaklaşık 5 cc. kadar su püskürttüm. Tohumları bir viyole üç adet getirerek resim 2 de görüldüğü gibi ektim ve üzerine çok az daha torf dökerek parmaklarımla hafifçe bastırdım ve streç film naylonla üzerini kapatarak 3. resimde görüleceği üzere pencerenin önüne koydum.
Torf torbasını hava almaması için ağzını bağlayıp tekrar battal boy çöp torbasıyla kapatarak kaldırdım. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Gelişmeleri ve sonradan aklıma gelenleri bildiririm.

TCM Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön