View Single Post
Eski 12-02-2014, 19:49   #423
leventali
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2013
Şehir: Mersin
Mesajlar: 617
Herkese iyi akşamlar,

Merhaba Kızıltan, çok araştırdım. Şu an bendeki domateslerin büyüklüğü Hoagland formülü ile besinini karşılayamayacak durumda. Çünkü meyvelerini bile yemeye başladık.

Ama Hoagland formülünü de yapıp çiçeklerde denemek istiyorum. Artık laboratuvarı kurduk Yapar dener ve paylaşırız. Hatta domatesimizin birini ayırıp Hoagland formülüyle de gidebiliriz.

Birkaç güne kadar bazı hesaplamaları yapıp, güzel bir birlikteliğe imza atmayı düşünüyorum. Aslında sen ne düşündüğümü anlamışsındır. Şimdilik bende kalsın.

Şimdi gelelim tecrübelerimize.

Önce Resimler...

Kullandığım Demir Eddha...

Name:  001.jpg
Views: 1296
Size:  55.0 KB

2 litrelik beher içerisine biraz su koyup, biraz da çaydanlıktan kaynayan sudan dökerek suyun ısısını biraz yükselttik. Sebep kimyasalın ergimesine yardımcı olmak. Abartmatan. Kaç derece bilmiyorum ama, ılık diyebileceğimiz bir sıcaklıkta.

Daha sonra elektronik terazimizde dara alarak sıfırlama yaptık.

Name:  002.jpg
Views: 1316
Size:  23.4 KB

Normalde 250 gram demiri 1 litre suda eritmek istiyordum. Ancak düşündüğüm gibi olmadı. Kutudaki kimyasal bayağı hacimli bir toz.

O yüzden 200 gram demiri 2 litre suda erittim. Demir kimyasalı hacimli olduğu için hassas küçük terazide tartmadım. Direk hassasiyeti 0,1 olan teraziyi kullandım. Bunun da yeterli olduğunu düşünüyorum. En azından benim amatörlüğüm için

Name:  003.jpg
Views: 1360
Size:  30.5 KB


Burada anlatılan işlemlerin tamamını makro besin elementlerinde bu şekilde yaptım.

Ancak mikro besinleri 0,01 hassasiyeti olan cep terazisi ile tartıp 1 litrelik suya eklemiştim. Sudan hesaplamadaki ml olarak alarak gram hesabını yaptım.

Makro formülüm yukarıda yayınladığım formül. Bu formülü denemeyi uygun gördüm. Hesaplamaları da doğru. Mikro hesaplamaları yeniden yaptım, yayınladım. Oradaki miktarları kullandım.

Sayın AteşKaptan'ın önerisi ile de Azot (N) deki farkı da 5.2 gram Amonyum Nitrat kullanarak sıfırladık. Kendisine teşekkür ediyorum.

Yukarıdaki formüldeki kimyasalları A ve B için ayırdım. Aslında 2.5 litrelik pet şişelere hazırlayacaktım ama sonradak karar değiştirip, 5 litrelik petlere hazırlamayı uygun buldum.

Yani 250 litre için hesap yapılan kimyasalları 5 er litreden A ve B olacak şekilde yani 10 litre de birleştirmeyi uygun buldum.

Önce A pet şişesine 1 litre kadar su koyup, tartılan kimyasalı beherde tamamen karışana kadar karıştırıp şişe içerisine boşalttım. Hepsi bitince de su ile5 litreye tamamladım.

A şişesinde karıştırılan kimyasallar: (Gramajları yukarıdaki tabloda mevcut)

- Demir (fe)
- Potasyum Nitrat
- Kalsiyum Nitrat
- Amonyum Nitrat

Bizim demir şalgam suyu renginde. A tankını da bu renge dönüştürdü

B şişesine de yine her kimyasalı ayrı tartarak, ve Demir dışındaki mikro elementleri bu şişeye ekledim. Bu bilgiyi, yani A ve B tankına konacak kimyasalların bilgisini hydrobody programından örnek aldım.

B şişesine karıştırılan kimyasallar:

- Potasyum mono Fosfat
- Magnezyum Sülfat
- Mikro elementler (Fe Demir dışında)

ve sonuç: 2 adet 5 litrelik (250 litre için hesaplanmış) besin konsantremiz.

Name:  004.jpg
Views: 1606
Size:  68.2 KB

pet şişeye 1 litre su ölçüp koydum. 10 ml A'dan ve 10 ml B'den ekledim.
EC sini ölçüm 1.8 çıktı. Ancak suyun ısısını ölmeyi unuttum. Bu işlemi oda sıcaklığında yaptığım düşünülürse aşağı yukarı 25 C civarındadır. Yani Gerçek EC ile aynı değerde.

E tabi duramadık. Bugün hemen domateslerimizin tankını yıkayıp, dinlenmiş suyumuz vardı ondan 50 litre ekleyerek besin eriyiğimizle buluşturduk.

Suyumuzun gübresiz EC sini ölçtük 0,3. Su ısımız 25 C. Yani her hangi bir hesaba gerek duymadık. Belirli ml ölçüp tankımıza koyup EC miktarını ölçüyorduk, tankımızın naylonu delinmiş fark edince hesaplar alt üst oldu

Naylonu yenileyip, EC mizi 2.0'a getirip sistemimizi çalıştırdık.

Evet PH'tan hiç bahsetmediğimin ben de farkındayım. Zira PH ölçmek için birşey bulamayınca PH işi yarına kaldı. Ama yine de 10 ml sülfürik asit ekledim.

Sonra hazırladığımız besin eriyiğinin EC durumunu ölçmek için 20 litrelik bir damacanaya yine dinlenmiş suyumuzdan koyduk.

Suyumuzun EC si 0,3 (EC metre ile ölçülen değer)
ISI =18
200 ml A ve 200 ml B besinimizden ekleyip iyice çalkaladıktan sonra numune alıp yeniden EC sini ölçtüm.

EC 1.6 (ölçülen değer) oldu.

yani 1.6-0.3=1.3 EC artımı oldu toplamda 400 ml verildiğinde.

Bu durumda 1.3 / 400 = 0,00325 EC her ml de diyebilir miyiz?

Bu konuda bilgili arkadaşlar bu olayı yorumlarsa sevinirim.

Son olarak. Sistemimizi çalıştırdığımızdan bu yana yaklaşık 5-6 saat içerisinde 10 litre su eksildi ve tanka 2 EC için 200 ml daha besin eriyiği döktüm.

Bunun anlamı hem besin alınmış iyi miktarda hemde sıvı tüketimi olmuş. Yaklaşık 40 gündür sadece su ile besleniyorlardı. Kendimden utandım (:

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön