View Single Post
Eski 02-02-2014, 20:05   #102
ankafar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 166
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merdefe Mesajı Göster
Sayın Ankafar; böyle muhabbete dışarıdan dalmış gibi olacağım ama; Kalsiyum karbonat diye bahsettiğimiz kalsit- mermer tozu diye de adlandırılan formülü CaCO3 olan maddeden bahsediyorsak eğer, Kalsiyum Karbonat + Nitrik Asit ==> kalsiyum nitrat+ karbondioksit+ su ve bir miktar ısı .. Bazı bölgelerde sürüm sırasında toprağa verilen kalsiyum karbonat bitki toprağa dikildikten sonra damla sulama boruları yardımı ile sulandırılmış nitrik asit ile sulanan topraktaki kalsiyum karbonat bitkileri için kalsiyum nitrat ve karbondioksit kaynağı olarak üreticilere geri döner..
Kısaca Formülü : CaCO3 + 2HNO3 --> Ca(NO3)2 + CO2 + H2O
Merhabalar Sayın merdefe formülde haklısınız ben direk asit olarak hidroklorid asit düşündüm o zaman formül CaCO3 + 2HCl --> CaCl2(suda) + CO2 + H2O şeklinde oluyor. Tabi HCl topraksız tarımda kullanmıyoruz. O konuda düzeltme olmuş olsun kusura bakmayın. Bu mantıkla nitrik asit kullanarak çözümü yapılabilir dediğiniz gibi.

Yine de tek aklıma takılan şu olur. Dediğiniz gibi bunu önce nitrik asit içerisinde parçalarsak topraksız tarım için ancak elverişli bir çözelti elde ederiz. Herhalde diğer türlü topraksız tarımda kullanamayız.

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön