View Single Post
Eski 02-02-2014, 14:25   #156
habiş
Ağaç Dostu
 
habiş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 347
birde Sayın Sakaki ye söz vermiştim bana faydası oldu sizede olur inşallah.. buradan ona teşekkür ediyorum bonsai ağacım filiz vermeye başladı
konuşmalar şöyle :



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habiş
Sayın Sakaki iki hafta önce hediye gelen fukıa tea bonzaim hızla yaprak döküyor yapraklarin kimisi kara leke olup kimide sararıp dökülüyor fıs fıs sprey ile iki güne bir su sıkıyorum sulamasını nasıl yapmalıyım belli bir ölçüsü olmalımı hiç besin vermedim ne tür bir besin vermeliyim nereden almalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim
ilk bonsaim

Saygılarımla.
Sevgili habiş merhaba,


Marketten alınan bitkilerdeki sorunların %90'ının kaynağı toprağı ve saksısıdır. O küçücük saksı içerisinde 2-3 ay boyunca geçirdiği nakliye süresince bitkinin kurumaması için çok ama çok aşırı nem tutucu toprak malzemesi kullanılır ki bu genelde yosun ağırlıklı bir karışımdır. Siz azıcık su verseniz bile hatta sık sık sulamasanız bile nem uzun süre köklerde kalır ve bu da mantar, kök çürümesi, enfeksiyon gibi rahatsızlıkları beraberinde getirir.

Yapılacak en doğru işlem market bonsaisi aldıktan sonra en kısa sürede toprağını ve saksısını değiştirmektir. Aşırı nem tutucu olmayan, geçirgen ama kök için ihtiyacı olan kadar nemi tutan bir toprak karışımı ile daha genişçe bir saksıya aktarmaktır.

Sizin bitkinizdeki sorunun kaynağı da aynı. Ya mantar ya da kök çürümesi var. Bir ilaç kullanarak sorunu çözebilirsiniz ama bu geçici bir çözüm olur çünkü o saksıda ve toprakta kaldığı sürece sorun yeniden nüksedecektir.

Tam da saksı değişim mevsimindeyiz aslında. Köklerdeki yosunları iyice temizleyip, kurumuş ya da çürümüş kökleri temizleyip, güzel bir toprakla yeni saksısına alınız. Hastalıklı tüm yaprakları ve kurumuş dallarını da temizleyiniz ve 2-3 hafta hiç gübre, besin vs. vermeyiniz. Ilıman ve ışık alan bir yere koyunuz (ama direkt güneşten uzak tutunuz). Bitkinizin kök sistemi ölmemişse 2-3 haftaya canlanacaktır.

Kolay gelsin [/QUOTE]

Çok teşekkür ederim çok haklısınız bu bilgileri ilgili yerde paylaşıcam dediklerinizi yapacağım ama sulama miktarını ayarlayamıyorum fısfıs ile suluyordum ama artık aynı ölçüde sulamayı düşünüyorum teşekkürler...[/QUOTE]

Sulama olayı dediklerimi yaptığınızda daha basit hale gelecektir.
Şöyle ki: güzel, yani iyi geçirgen ama yeterince nem tutucu bir toprakla geniş bir saksıya ekim yaptıktan sonra, toprağı kurumaya yakın sulamanız uygun ve yeterli olur.

Toprak olarak: 1 ölçü torf, 1 ölçü ince dere kumu, 1 ölçü bahçe toprağı, 1 ölçü pomza (küçük taneli) karıştırdığınızda güzel bir toprak elde edersiniz.

Kolay gelsin [/QUOTE]


Düzenleyen habiş : 02-02-2014 saat 14:26 Neden: ilave.
habiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön