View Single Post
Eski 30-01-2014, 21:00   #98
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mico Mesajı Göster
Kendi köyümde gerek tapulu arazimizde olsun gerekse de çevre meralarda çok miktarda bonsai olmaya müsait ağaç var. Yazılanlardan okuduğum kadarıyla sökülen ağacın saksıya uyum sağlayarak üzerinde işlem yapılabilecek hale gelmesi en azından 1 yıl sürüyor ki bu 1 yılın sonunda bile doğadaki haline göre çok çok daha dayanıksız oluyor. Benim düşüncem acaba bu ağaçları sökmeden oldukları yerde bonsai çalışması yapsak, şekil versek daha uygun olmaz mı? Bu sayede ağaçların yaşama gücü kat kat daha fazla olacağı gibi aynı zamanda çok daha radikal müdahaleler yapma şansımız olacaktır. Bu yöntemle ağacı çok fazla hırpalayacak olan sert müdahaleler ağaç henüz doğada güçlü halde iken yapılarak ölme ihtimalleri en aza düşürülebilir, zaman içinde bonsai şekli iyice oturduktan sonra saksıya alınabilir ve şekillendirmeye burada devam edilebilir. İstediğimiz şekilde olmayanlar ise yerinde bırakılarak yaşamlarına devam ettirilebilir diye düşünüyorum.
Sn.mico
Doğadaki bir ağacı söktüğünüzde elbette bir süre bocalamakta ve gelişimini önemli ölçüde yavaşlatmaktadır. Bu riskli dönem en fazla bir gelişme dönemi sürmekte. Bu riskli süreyi atlattıktan sonra ağaç tekrar doğadaki hali gibi güçlenmeye ve hızla büyümeye başlar. Yalnız burada önemli bir fark vardır; Doğada toprağa gömülü ağacın sonsuz bir toprak hazinesi varken biz ağacı büyükte olsa içine koymuş olduğumuz saksıda nispeten kısıtlı bir toprağa sahiptir ağacımız. Ama buna karşın ağacımız doğadaki durumuna karışın bazı avantajları vardır saksısında; kurak zamanda sulanmakta, periyodik olarak gübrelenmekte, zararlılara karşın periyodik olarak ilaçlanmakta vb. bir çok bakım avantajlarını yaşar.
Ağacı olduğu yerde bonsaiye çevirmenin ilk bakışta bir avantajı olduğu görünsede alında çok dezavantajlı bir duruma düşmektedir. Yukarıda saymış olduğum tüm bakımlardan uzak kalacak ve ayrıca diğer hayvanlarında vereceği zararlardanda etkilenecektir. Ama esas bir sorun daha vardır; kök terbiyesi. Doğadan sökülen ağaçların ister istemez kök budaması ve kök terbiyesi çıkarıldığı gibi yapılmakta. Bu andan sonra ağacın kök sistemiyle folyajı birbirlerine paralel olarak gelişmektedir. Siz ağacı bonsai olarak yetiştirdikten sonra yapacağınız kök budaması sonucu ağacın kök sistemi küçüleceğinden üzerindeki yaprakları (folyaj) besleyemeyebilir.


Düzenleyen badrobot : 30-01-2014 saat 21:46
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön