View Single Post
Eski 18-01-2014, 17:26   #1508
Ludisa Excellence
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Merhaba sn. Charlaux,
Sonuçta orkide acemileri adlı bir başlıkta, konuya yeni yeni ilgi duyan yetiştiricilerin heveslerini kırmamak adına konuyu çokta dallandırmamak istesem de; sanırım bu konuda şu ayırımı da yapmak gerekli ki oda; yetitirdiğiniz orkidenin ağaç üzerinde asalak olmadan (epiphytal) ve ya toprakta karasal olarak (terrestiral) ya da bazı cym türleri gibi yarı terrestiral olduğunu göz önünde aldığımız da, köklerin su ve tuz isteğidir ki, bu istekleri karşılamak için her çeşit için farklı harç karışımları, gübreleme ve en önelisi farklı sulama rejimleri uygulanır.

Bahsettiğimiz sulama konusunda küçük bir örnek verecek olursam, örneğin epiphytal olan phal leri iki sulama arasında bir saksı harcının tamamen kuruması tavsiye edilse de bu aynı uygulamayı phaph. lara yapmak zamanla kök sisteminde geri dönülmez ciddi sorunlara yol açar. Yani phaph. ların harçlarını hafif nemli tutmakta fayda varken phal lerde de (her ne kadar şimdiye kadar suyun içinde çiçeklenmiş renk renk phal ler görmüş olsam da) bu durum tam tersi. Bunu tam olarak nasıl açıklamak gerekli bilmiyorum phal türleri köklerinin kuru kalmasını ister deyip atamazsınız lakin marketten aldığınız phal zaten tür değil.

Sorularınız hakkında ki düşüncelerimi söylemeden evvel bu konudaki son yorumum saksı harcı, gübreleme, ışık ve özellikle sulama her hobicinin kendi becerisi ve tecrübesi dahilindedir, daldırmak ta, üsten sulamak ta, sisleme yapmakta, suyun içinde çiçeklendirmek te her kişinin kendi tecrübesi ve tavsiyesidir.


Alıntı:
üstten sulayınca kökler de su alır mı,ayrıca kökleri çürümeye yüz tutmuş orkidemizde de bunu uygulayabilir miyiz ?
Bunun kararını siz, bitkiyi diktiğiniz saksı harcına göre vermelisiniz. Oldu ki bitki hiç sulanmadı ( örneğin komşuya emanet ettiniz ve oda sulamamış atıyorum 15 gün temmuz ayı) o zaman yapılacak tek şey bir kova suya bitkiyi 3-5 saat yatırmak olur ya da bir gece boyunca. Ama genel olarak yeterli mi dir, bence evet. Kökleri çürümeye yüz tutmuş bitki de ise ( gerkli bakımı yaptıktan sonra, ve kök boğazını nemli tutacak, yosun, sphag., gazlı bez vb. şeylerle şeylerle sardıktan sonra diyeceğim ama buradaki paradoks nemli tutmak! çürümeyi bastırmak için öncesinde bir süre kuruda kalması gerekir) yine bence yeterlidir.

Alıntı:
Son olarak ağaç kabuklarını kaynatmanın nem kapasitesini arttırdığın okudum,sizce uygulanmalı mı ?
Kabuktaki parazitleri ve özellikle reçineyi atmak için mantıklı ama çok fazla bir orkidem yok ve harcadığım suyu dert etmiyorsam saksı harcını çabuk kuruyan su tutmayan malzemelerden seçerdim, kullandığım malzemelerin su tutmasını istemezdim ve bunun için kaynatmazdım Ama yinede phaph. lar da vs. denemek olabilir ki buradaki bence en büyük sıkıntı kaynatılıp ıslanan kabuğun hızlı bir şekil de mikroorganizma lar tarafından ayrışması ki buda pek istenmeyen bir durum, bu ayrışma neticesinde ki ürünlerin bir kısmını bitki kullansa da ( ki bitkiden bitkiye değişir) uzun ve ya kısa vade de kökler için sorun olur kaldı ki üsten saksı harcını 15 20 sn yıkayarak sulamanın asıl sebeplerinden biri, bu mikroorganizmaların açığa çıkardığı bu azotlu tuzların bir kısmını uzaklaştırıp özellikle pH yı dengelemektir.

Saygılarımla.

phal: Phalaenopsis
phaph: Phaphipedalum

Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön