View Single Post
Eski 16-01-2014, 04:06   #12
redbullah
Ağaç Dostu
 
redbullah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 150
Keşke haklı çıkmasaydın...

Memet'i tanıyalı üç yılı geçti. Birlikte Arıcılık kursuna katıldık.(Sertifikasını almak kısmet olmadı,halen elimizde)Bazende çarşıda karşılaşırdık.Ama en çokta,yine sitemiz üyelerinden A.Özcan'la Seferihisar'a giderken yanına mutlaka uğrardık. Çay içirmeden bırakmazdı. Genelde hem sohbet ederdik, hem de yaptığı yontu işlerini, oradaki üç beş bonzai ağacını falan anlatırdı.

Dikkatimizi çekmişti. Memet genelde maskesiz ve gözlüksüz çalışıyordu. Bir de çalıştığı taşları A.Özcan tanımıştı ve taşlar hakkında bilgisi vardı.Kahverenginden, pembeye kadar tonları olan bu taşların çıktığı Nevşehir yöresinde devlet bu taşlar için üç köy boşaltmıştı. Taşların içerisinde müthiş kanserojen lifler varmış.İlk seferinden itibaren her uğradığımızda A.Özcan, Memet'e bu taşlarla çalışmamasını ,mecbursa da gözlük ve maske ile çalışmasını ısrarla söylüyordu. Memet'se ıslatıyorum, tedbir alıyorum ya da birşey olmaz diye geçiştiriyordu. Sonunda gözünde başlıyan rahatsızlığı,beyinde kitleye kadar vardı. Keşke A.Özcan haklı çıkmasaydı. Canım arkadaşım benim, ekmeğinin şehidi oldu.

Esasında bu yazıyı yazmamdaki gayem, merak edenler olursa bu taşlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Nevşehir'in bir yöresinde çıkarılan bu taşların ocakları,kanserojen olmasından dolayı devletce işletilmesi yasaklanmış.Fakat çıkarıldığında yumuşak olan ve kolayca çıkarılan taşlar,renkleride cazip olduğundan yasak sadece sözde kalmış.Aklı "kanserojen nedir"fikrine basmıyan,"bir şey olmaz "diye düşünen taş,mermer v.s ticareti yapan geneldede cahil olan,ve parayıda seven bu insanlar bu taşları aynı şekilde yine oradan getirtip,isminide Kayseri Taşı koyarak satmaya devam ediyorlar.Tabi ki Memet'in çalıştığı işyeride bundan geri kalmadı.Taşlar kayrak taşı gibi levha kesilebiliyor.Bahçe yollarına döşenebildiği gibi,dekoratif amaçlı ev içerisinde,hatta mutfakta dahi kullanılabiliyor.Bizlerde aman kanserojen olmasın diye yoğurdumuzu,salçamızı,zeytinimizi kendimiz yapıyoruz ama evimizdeki,mutfağımızdaki bu saatli bombadan haberimiz yok.

Silifke'de mermercilik yapan bir arkadaşım var.Yörede çıkarılan mermerlerin tamamını Çin'liler gelip alıyorlarmış.Şaşırdım,halbuki duyduğuma göre Çinliler bize ucuz mermer satıyorlar.Net'te şöyle bir dolaştım,işi anladım.Çin ve Hindistandan gelen ucuz Kırmızı Granit kanser konusunda sigaradan daha etkili.Bizde yıllardır bu taşı ithal edip binalarda hastahanelerde,dekorasyonda bol bol kullanmışız.Çinli işe uyanmış.Kendi kanserojen taşını kullanmayıp satıyor,yerinede dışarıdan temiz taş ithal ediyor.(Bizim devlete bak,elinden gelse her yere Nükleer Santral kuracak)Umarım bu konuda ve diğer sağlık şartlarında önce devlet,sonra da bizler daha özenli oluruzda,sohbetlerimizde "Yahu bu kanserde son zamanlarda amma artı ha..."gibi laflar etmemize lüzum kalmaz.

Hepinize sağlıklı,dertsiz uzun ömürler dilerim...


Düzenleyen redbullah : 18-11-2014 saat 00:51
redbullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön