View Single Post
Eski 14-01-2014, 17:21   #15
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Sayın bahçedenn'in gönderdiği Sivas koyulhisar,
Bu domatesin kaynagini tam bir kesinlikle teyit edememis olsak da, Koyulhisar'in Sivas'in Karadaniz'e en yakin ilcesi olmasi bunun yerli bir cesit olmasi ihtimalini cok guclendiriyor (yine de kac nesildir yorede yetistirildigine bakmak gerek). Aslinda Samsun ya da Sinop gibi bir kiyi ilimizde uzun suredir yetistirilen bir yerli cesidin varligi konusundaki umudumu yitirmedim ama iklim itibariyle Siyah Koyulhisar da beklentimi karsiliyor.

Bu noktada sorulmasi gereken soru su:

- Cesidi Sn Omer'e ilk gonderen kisi, domatesi ticari tohumdan 15-20 senedir mi yetistiregelmis yoksa tohum ailesinde veya yorede en az 50 yildir geleneksel olarak yetistiriliyor mu?

Ismine gelince, sanirim Sn Omer daha once, domatesin Sivas Koyulhisar olarak anilmasi gerektigini soylemisti fakat herseyden once rengiyle ve deseniyle digerlerinden ayrilan ve domates literaturune girecek bu cesidi digerlerinden farkli konumlandirabilmek, on plana cikarabilmek icin renk/kategori vurgusunu yapmak cok yararli olacaktir.

Koyulhisar benim bildigim kadariyla bir tek Sivas'ta bulunan bir yer. Basina "Sivas" eklemek tekrara giriyor. Baska bir yerde daha Koyulhisar olsa bile, isminin basina renk cagrisimi icin "Siyah" eklemenin faydalarini anlatamam. Bunun ustune bir de, Koyulhisar'da yetistirilen cesitli domatesler var. "Sivas Koyulhisar" dedigimizde hepsini bir etmis oluyoruz. Neticede ben "Siyah Koyulhisar" ya da "Koyulhisar Siyahi" demeyi tercih ediyorum. Yurtdisinda da "Black Koyulhisar" olarak dolasima acacagim.

Not: Domatesin renginin aslinda siyah olmadigi acikca goruluyor. Alacali ve mor rengin agir bastigi bir desene sahip. "Siyah domates", renk tanimlamasindan cok bir kategori olarak kullaniliyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön