View Single Post
Eski 05-01-2014, 12:03   #423
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Nasıl anladınız

Çoğu fidan satıcısının ortak özelliği: Müşteri ne isterse o fidanı verir, doğru değilse sök getir yenisini vereyim der

Antalya'da fidan satıcılarını bazen, avt. karadut varmı sende diyorum. Çoğunluğu var diyor hangisi dediğimde sıradan karadut fidanlarını gösteriyor, öyle ya karadut karadutdur avustralyalı veya başka yerli olması onlar için farketmiyor.

Özellikle semt pazarlarından meyve fidanı alacaksanız, satıcının güvenirliğini 2-3 yıl öncesinden test etmiş olmalısınız. Adam gözümün önünde hünnap fidanı isteyen müşteriye armut fidanı verdi. Ayıp değimi neden böyle yaptın dediğimde o armut olduğunu anlayana kadar kim öle kim kala dedi, ertesi yıl piyasayı epeyce dolandırıp kaçmıştı.

Avustralya karadutun en önemli özelliği kocaman fil kulağı gibi büyük yaprakları, genç fidanlar çok büyük yaprak yapar. Genç fidanların ilk 2-3 yıl yapraklar devasa meyveleri normal büyüklükte olur, 3-5 yıl içerisinde yapraklar küçülür meyveler hem kalınlaşır hemde 8 cm boya kadar uzar.

Kısaca genç avst. karadut yaprağından, yaşlı avst. karadut meyvesinden tanınır. Resimde görülen sıradan bir dut fidanına benziyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi habiş Mesajı Göster
Sayın e-mutlu evet kara dut yalnız bende Ankaradayım ama hiç Ankara pazarlarında fidanla karşılaşmadım hangi semt pazarından aldınız öğrenebiilirmiyim

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön