View Single Post
Eski 26-12-2013, 12:27   #33
maydinmaydin
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-12-2013
Şehir: Konya
Mesajlar: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meh12 Mesajı Göster
Afyon Bölgesinde doğal ortama dikilmiş 7-8 metre boylarında çam fidanlarında kuruma başlamış .Bu kuruma az sayıda da değil bunun nedeni ne olabilir.


Bunun bir sürü nedeni olabilir. Kesin tespit için yerinde incelemek lazım. Genel bir değer yapacak olursak;

*Fidanlar dikim tekniğine uygun olarak dikilmemiş olabilir.
*Dikim yapıldıktan sonra gerekli sabitleme işlemi yapılmadığından rüzgarla sallanan fidanların köklerinde oynamalar olmuş olabilir
*Fidanlar eğer topraktan söküm yapılıp saksıya alındı ve kısa süre sonra dikime götürüldüyse yeteri derecede saksıda kök oluşumu sağlayamamış olabilir.
*Fidanlar topraktan söküm yapılarak getirildiyse söküm zamanı ve yaşı yanlış seçilmiş olabilir. Ya da söküm esnasında kök/fidan oranında yanlışlık yapılmış olabilir. Yani büyük bir fidan sökülürken kökün büyük kısmı sökülen yerde kalmış ve fidan dikildiğinde az miktardaki kök fidanı beslemeye yetmemiş olabilir.
*Fidanlar farklı bir iklimden getirildiyse dikildikleri yerde adaptasyon sorunu yaşamış olabilirler.
*Sulamada sıkıntı olduysa susuzluktan kurumuş olabilirler

Eğer dikilen tüm fidanlarda **** büyük çoğunluğunda kuruma varsa bu yazdığım sebepler etken olmuş olabilir. Öyle değil de kurumalar ara ara ise yani belirli yerlerde üçer beşer kuruma söz konusuysa toprak altı zararlıları **** hastalıklar kurumaya sebep olmuş olabilir.

maydinmaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön