View Single Post
Eski 26-12-2013, 09:57   #2078
skaraca
Ağaç Dostu
 
skaraca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Borçka-Artvin / Eskişehir
Mesajlar: 1,377
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi petreli Mesajı Göster
Isıtıcı olmayan odada, pencere önünde 2 adeniumum vardı haftada 1 su veriyordum sağlıklı görünüyorlardı.Dün akşam suladım bugün baktığımda yaprakları yumşamış hafif sararmış,gövdeleri de topraktan 1-1,5 cm üstüne kadar üstlere göre daha koyu ve yumşama var.Ne yapabilirim toprak daha oldukça ıslak çıkarıp 1-2 gün bekleyip kuru toprağa tekrar diksem zarar verirmiyim? Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Isıtıcı olmayan oda pencere önü derken odanın genel ısısı yanında pencere önünün de odanın geneline göre daha soğuk olacağını kabul ederek açıklamalarımı yapacağım.

Öncelikle Adeniumun bulunduğu ortamın 10 derecenin altına düşmemesi, kısa süreli olarak 5 derecelerde olması gerekir. Bu ısıların altında bir ortam ısısı olmuş ise bitkiniz bu nedenle zarar görmüş olabilir.

Haftada bir suladığınızı belirtiyorsunuz. Isıtıcı olmayan odada haftada bir yapılan sulamada bitki; saksısındaki nem uçmadan, toprak kurumadan yeniden sulanıyor demektir. Oysa kış günleri bitkiler mümkün olduğunca az sulanır ve hatta kaktüslerin hiç sulanmamasına özen gösterilir. Haftada bir sulama toprağın sürekli ıslak kalması ve bitki kökünden başlayarak gövdeye yayılan bir çürümenin başlaması için yeterlidir.

Sizin anlatımınıza göre de bitkiniz çürümeye başlamış. Bence saksısından çıkartarak kök toprağını temizleyin. Eğer toprak iç kısmında kalan kesimde daha çok olmak üzere çürüme varsa kökün en altından başlamak suretiyle yumuşak olmayan ve rengi bitki gövdesinin doğal rengi olan kısma gelinceye kadar kesim yaparak sağlam olan kısmı bulun.

Bundan sonra bitkinizi ışık almayan karanlık bir ortama alın. Çürümenin halen devam edip etmediğini tespit için arada bir kontrol edin. Kesim yeri iyice kuruduktan sonra kum ağırlıklı bir toprağa dikin, bir ay kadar sulamayın ve yeniden köklenmesi için dua edin.

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön