View Single Post
Eski 22-12-2013, 15:09   #27
gokcegokce
Ağaç Dostu
 
gokcegokce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 963
papaganlar.com'dan her kelimesine katıldığım bir yazıyı burada alıntılamak istiyorum:
Alıntı:
Birinde gördünüz, bir yerden duydunuz, ibiklerine aşık oldunuz ve sultan papağanı almaya karar verdiniz. Peki ama sultan papağanı bir evcil olarak size neler vaat eder? Acaba sizin için uygun bir tür mü? Ne kadar yaşarlar? Evcilleştirmek için ne kadar zaman harcamalı? Nasıl öterler? Bu kadar kuş türü içerisinden neden sultan papağanını seçeyim?
Sultan papağanları muhabbet kuşlarının yaklaşık iki katı kadar büyüklüktedir. 10-15 yıl kadar yaşarlar. Ufak bir tür olmalarına rağmen kepekleri ve tüy dökümleri hatrı sayılır derecededir. Aldıktan sonra "Ben daha önce muhabbet kuşu beslemiştim ama bunun kepeği daha fazlaymış " demeniz muhtemel. Kepek ve tüy dökümü sizin için problem olacaksa sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Sultan papağanlarının konuşma yetenekleri sınırlıdır ve sadece erkekleri konuşur. Dişilerin ses tonları konuşmak için yeterli değildir ve sadece "curk curk" şeklinde ötüşler sergilerler. Erkek sultanlar; ıslıklar, kapı zilleri, telefon melodileri gibi sesleri taklit edebildikleri gibi; basit birkaç kelimeyi taklit ettiklerini de görebilirsiniz. Onlardan üstün konuşma kabiliyeti, net kelimeler, kusursuz taklitler bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Henüz konuşmayan erkek sultanların ise kur ötüşleri değişik melodilerde olabilmektedir. Gün boyu ötebilir.Özellikle neşeli oldukları zaman ve kızgınlık dönemlerinde neşeli melodilerini sürekli duyarsınız. Eğer gürültüden hoşlanmayan, ötüşlerden rahatsız olabilecek biriyseniz sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Bu papağanların eğitiminin her yaşta olabilmesi bir avantajdır. Bazı türler gibi "yavruyken almalısın yoksa alışmaz" anlayışı sultanlar için uygun değildir. Uygun yaklaşımları izlerseniz ,sultanınızın geçmiş yaşantılarına ve karakterine de bağlı olarak, rahatlıkla evcilleştirebilirsiniz. Takdir edersiniz ki önceki ailesinde eziyet görmüş yabani bir sultanın güvenini kazanmak zor olacağından evcilleştirme süresi de uzayacaktır. Ya da sultanınız şüpheci, inatçı bir karaktere de sahip olabilir. Bu gibi zorlayıcı durumlarda yılmadan devam ederseniz karşılığını mutlaka alacaksınız.Evcilleştirmede sabır ve sakinlik çok çok önemlidir. Sabırsız ve sinirli bir yapınız var ise sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Sultan papağanı aldıktan birkaç ay sonra evinizde bazı değişiklikler fark edeceksiniz: kemirilmiş kablolar, kemirilmiş ahşap eşyalar, kemirilmiş duvarlar. Evinizin çeşitli yerlerine fare uğramış izlenimi vermek istemiyorsanız bu kuşların KEMİRME ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Bunun için uygun boyutlarda bir oyun alanı hazırlayabilirsiniz. Emin olun üzerinden inmeyecektir. Sabah oyun alanına bırakıp akşam geldiğinizde çocuğunuzu alabilirsiniz Onu kafes içine hapsedecekseniz sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Sultanlar bir kişiye bağlı kalan canlılar değillerdir. Sizin elinize alışkın ise başkasının eline de çıkacaktır. Hatta ayrılmak mecburiyetinde kalırsanız, aradan birkaç gün geçtiğinde, yeni sahibiyle en az sizinle olduğu kadar sıkı fıkı olduğunu göreceksiniz. Lütfen kıskanmayın Ondan bir köpek gibi sahibini tanımasını ve ona bağlı kalmasını bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Sultanlar oyuncu canlılardır. Ancak onların oyunları daha çok KEMİRMEK, TIRMANMAK üzerinedir. Yine de belli başlı numaralar öğretilebilir, basit itaat eğitimi verilebilir. Onlardan bir jako gibi zeka oyunlarında sizi şaşırtmasını, bir lorikeet gibi yerlerde yuvarlanıp koşturmalarını bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün.
Özellikle karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlardan bahsedildi ki ileride "bunu bilmiyordum, bilsem almazdım, tahmin etmemiştim, artık bakamayacağım" gibi üzücü cümleler kurmayasınız. Eğer bir sultan almaya kesin olarak karar vermişseniz onu öncelikle sevginizle besleyin. İlginizin, tatlı sözlerinizin karşılığını; yanınıza sevimli sevimli sokulup kaşımanız için kafasını eğdiğinde, sırf siz severek yiyorsunuz diye daha önce tatmadığı bir meyveyisebzeyi tattığında, sabah uyandığınızda onu yastığınızın üzerinde sizinle beraber uyuyor bulduğunuzda, sesinizi duyduğunda kafesinde size ulaşmak için çırpındığında fazlasıyla alacaksınız.


Düzenleyen gokcegokce : 23-12-2013 saat 22:55
gokcegokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön