View Single Post
Eski 29-06-2007, 13:45   #53
hfz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 810
Sevgili Nevsune,

Öncelikle belirtmek isterim. Benim eşim Mikrobiyal Tarım konusunda çalışıyor. Doğal olarak ellerine pek çok yerden farklı ürünler gelebiliyor. Bende bulunan ürünlerin markası var mıdır onu bile bilmiyorum. Çünki henüz piyasada satılmayan ürünler, örnekler de olabiliyor bunlar.

Hümik Asit ve Leonardit sizin de belirttiğiniz gibi öncelikle toprak düzenleyici. Yapraktan da verilebiliyor ama daha çok tarım için tavsiyeler farkettiyseniz. Yani ben çiçeklerimin toprak istekleri yeterliyse ayrıca yapraktan gübreleme ihtiyacı hissetmiyorum.

Ayrıca yaprak gübresi kullanımı çok farklı bir konu. Öncelikle yaprakların absorbsiyon hızları son derece düşük ve bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementi yanında son derece sınırlı kalıyor. Yaprağın tazeliği, gübre verilme zamanı, gübre oranı, izelementlerin ayrı absorbe olma özellikleri, absorbe sürelerinin uzunluğu, ayrıca kullanımda tutucular gerektiriyor vs. gibi etmenlerden dolayı benim çok da ilgi göstermediğim bir uygulama. Aşağıda verdiğim adresten bir alıntı yaptım:

''Yaprak yüzeyinde su tabakası ne kadar uzun kalırsa iyonların yaprağa girişide o kadar kolay olur. Aksi halde iyonlar kristalize olarak daha fazla derine nufuz edemezler. Püskürtülen solusyona bu amaçla gliserin, glikoz, fruktoz, sakkaroz gibi çeşitli maddeler katılır. Mesela yüzde 1-2 ‘lik gliserin ilavesiyle KH2PO4’ın absorbsiyonunun 2-3 kat arttığı; yüzde 5’lik glikoz, fruktoz ve sakkaroz ilavesiyle buğdayda fosfor absorbsiyonun 3 kat arttığı belirlenmiştir. ''


Yani bizlerin yaprak uygulaması ne kadar verimli olur bilemiyorum. Ama bu demek değildir ki kullanılmasını önermiyorum. Ben, bizlerin evimizdeki çiçeklere yapacağımız uygulamalarda çok başarılı olacağına inanmadığımı belirtmek istiyorum.

Bu arada konuyu çok güzel anlatan bir adres buldum. Bir incelerseniz sanırım anlatmaya çalıştığımı çok daha net anlatmış olacağım.

Sevgiler..

http://www.bahce.biz/gubre/yaprakgubresi.htm

hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön