View Single Post
Eski 14-12-2013, 14:32   #393
asln
Ağaç Dostu
 
asln's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Datça
Mesajlar: 281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tkorkunckaya Mesajı Göster
Sadece ısıtma amaçlı olarak ampul kullanmayınız Sayın asln. Bunun yerine bir ısıtma tertibatı kullanmanız daha ekonomik olacaktır. UV ısıtmalar vs sizin seranıza büyük geleceği için değil sadece, ortamı ısıtacak kadar bir watt'ta ampul o kadar mesafeden bitkilere zarar vereceği için. Siz ortamı sabit bir sıcaklıkta tutmak istiyorsanız bunun için en uygun çözüm termostatlı bir ısıtıcı olacaktır. Bunun için de daha önce bazı arkadaşlarımızı yaptığı ve anlattığı şekilde devirdaimli bir ufak sistem kurmak elinizden geliyorsa akvaryum ısıtıcısı ve ufak bir akvaryum motoru süper olur.

Ufak bir kovaya pet bidona yerleştireceğiniz en cılız akvaryum motorunu ve termostatlı akvaryum ısıtıcısını seranın içine yerleştirin. Uygun kalınlık ve uzunlukta hortumu akvaryum motorunun ağzına takıp seranın içinde birkaç tur attıktan sonra tekrar kovaya suyu döndürecek şekilde döşeyin. termostatı ayarlayarak devirdaimi başlatın. Isı yeteri kadar artmaz ise termostattan ısıtıcının ayarını artırın. Daha önce kullandıysanız akvaryum ile haşır neşir olduysanız bu sistemi kurmanız çok kolay gelecektir.

Üstelik, sürekli sabit bir sıcaklığa ulaşacaksınız, gün gece farkından kaynaklı fazla ısınma sorununu ampulde olduğu gibi yaşamazsınız.

Eğer sera raflarına önce uygun delikli meyve kasası veya tepsi gibi birşeye ince kuru dere kumu döşer ve su hortumunu bunun altından geçirirseniz çok daha iyi olacaktır. Kum ısıyı tutar. Ortamı ısıtmaktan ziyade kökleri ısıtacağınız için daha ekonomik olacaktır. Köklerin uygun ısıya getirilmesi çelikleriniz için daha uygun olacaktır.

Düzeltme: Hep akvaryum motoru demişim, hava motoru değil, ufak akvaryum içi filtrelerde kullanılan motor başlıklarından bahsediyorum.
Kaya Bey ,
Tavsiyeniz çok işime yarayacak.Daha önce akvaryum ile epey uğraştım, bilseydim malzemelerimi saklardım.Benzer tesisatı oksijen tüpü ile akaryum içinde havalandırma için kullanmıştım.
Yaşadığım şehirde 2 ay kadar soğuk günler geçiriyoruz, gerisi 20 derecelerde seyrediyor.
Bu anlattığınız projenin internette dıy tarifi **** şeması varmı?
Kulllanım videosu vss varsa link atarmısınız.Teşekkür ederim.

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön