Konu: Nergis
View Single Post
Eski 11-12-2013, 13:07   #1904
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Sevgili üyeler...
Nergis, sümbül, lâle gibi soğanlı bitkileri eğer bahçeniz varsa, onları bahçenizin güneşli veya yarı gölgeli bir köşesinde, iyice kazılıp kabartılmış, drene edilmiş bir köşesinde, toprağa bir miktar yanmış hayvan gübresi karıştırarak soğanlarınızı ekebilir ve yağan yağmurlarla sulamağa bile gerek olmaksızın yıllarca nefis çiçeklerini koklama imkânı bulanilirsiniz..ama, nergisleri saksılarda yetiştirmek ve her yıl çiçeklenmelerini sağlamak için için bazı hususlara dikkat etmek gerekir..

Bu sayfalarda okuyacağınız üzere, nergislerini saksılarda yetiştirenlerin birçok sorunla karşılaştığını görebilirsiniz..Ya saksıları küçüktür ve derin değildir, ya toprak karışımı yeterli değildir, ya da sulama hataları yapılmaktadır veya çiçekler geçtikten sonra bakım ihmal edilmektedir..

Ben bu konularda fazla kafa yorup araştıran bir kişi olarak ara sıra yurtdışı kaynaklarını da tarıyorum..Amerika, Yeni Zelanda gibi birçok ülkede özellikle nergis çiçeği çok sevilmekte, onunla ilgili yarışmalar yapılmakta ve nergisseverlerce dernekler, kulüpler kurulmaktadır..İşte bu kulüplerden biri olan ''National Daffodil Society of New Zealand'' yani Yeni Zelanda Milli Nergis Kulübü''nün internet sayfasında, saksılarda nergis yetiştirmenin püf noktalarını içeren bir yazı buldum..

National Daffodil Society of New Zealand
Daffodil Growing in Containers for New Zealand

Sağolsun, sayın birnefestoprak üyemiz bu sayfanın aşağıdaki tercümesini yapıverdi bana:


''Saksıda başarıyla nergis yetiştirmenin üç önemli unsuru vardır:

1. Köklerin yayılmasını sağlayacak derin saksılar
2. Iyi drenaj sistemi
3. Gelişme ve çiçeklenme aşamalarinda bol miktarda su

Saksı secimi hayal gücünüzlele sınırlı olmakla birlikte en iyi sonucu almak icin yeterli sayıda drenaj deliğine sahip derin bir saksı seçin. Nergis kökleri 300 mm ( yani 30 santim) derinliğe kadar inebilecegi için iyi sonuçlar elde etmek bakımından saksının derin olmasi önemlidir.

Yine sogan ve renk seçimi hayal gücünüzle sınırlı ama sizi büyük soğanlariıkucuk olanlarla karistirmamaniz konusunda uyarmak isteriz. Soganlari büyüklüklerine gore birbirinden ayrı tutmakta her zaman fayda vardir.

Diri ve tek burunlu sıkı soğanlar en iyi sonucu verirler. Çürüyüp bozulma ve çiçek ek geliştirememe ihtimali bulunan yumuşak dokulu, pörsümüş soğanlari ekmeyin.

Saksının hazırlanması

Saksının altını bol miktarda taşlarla ya da çömlek kırıklarıyla döşeyin. Bu tabakanin üstünü ince bir tabaka oluşturacak sekilde biçilmisçimle ya da samanla kaplayin.

Toprağın hazirlanması

Soğanları yetistireceginiz karışımı (topragı), bahçe malzemeleri satan bir dukkandan alabilirsiniz. Bunun yanında, isterseniz bu karışımı kendiniz de asağıdaki bileşenleri kullanarak oluşturabilirsiniz:

4 birim yüzey toprağı (iyi, verimli toprak)
2 birim torf
1 birim inşaat kumu (deniz kumu olmayacak)
Bir avuc genelgeçer soğan gubresi (yani, çok iyi yanmış çiftlik gübresi)

Butun bu bileşenleri iyice birbirine karıştırın.

Saksıyı üstten 7 cm bırakacak kadar karışımla doldurun. Bir avuc kadar Potasyum Sulfat veya odun kulu ekleyin ve karıştırın. Soğanları, her soğan arasinda ( 8-10) cm kalacak şekilde yerleştirin ve üstlerini, saksının ağzından bir parmak boşluk kalacak kadar, karışımla örtün. Iyice sulayın ve eğer karışım sulandiktan sonra oturduysa, daha fazla karışım ekleyerek saksıyı ağzından 1-2 cm pay bırakıncaya kadar doldurun.

Kısmen gölge olan ve sıcak öğle güneşinden uzak bir yer bularak saksıları orada tutun ve en azından yılın en kısa gününe kadar (yani 21 aralığa kadar)olduklari yerde bırakın. Bahçenizin bu serin bölgesi nergis koklerinin guclu gelismelerini saglayacaktir. Yasadiginiz bolgenin aldığı yağışa göre, haftada bir ya da iki kez sulayın.

Ciçeklenme evresi

Bulundugunuz iklimin koşullarina ve yetiştirdiginiz nergis çeşidine gore, ilk filizler (aralık-ocak) başında gözukmeye başlayacaktir. Saksılar artık sürekli güneş alacakları için, ihtiyaca göre sulama sıklığını arttırabilirsiniz.

(Şubat) başıyla ortası arasında tomurcuklar kendini belli etmeye baslayacaktır. Çiçeklenme dönemi suya en fazla ihtiyaç duyulan dönemdir, ihtiyaca göre sulamaya devam edin. Aşırı sulamak ta iyi değildir..Çiçeklenme döneminde yanmış hayvan gübresinden şerbet yaparak bir iki kez sulamanız iyi olur..Sümüklü böceklere karsı dikkatli olun çünkü nergis ciceklerini cok severler. Çiçekler açmaya başlamadan once saksının etrafinda sümüklü böcekleri bertaraf etmek için önlem alabilirsiniz (cevirenin notu: bakır levhalar etkili olsa gerek). Yaşadiğınız bölgenin ikliminde yaşayan diger zararlılari göz onünde bulundurarak, mücadele icin genelgeçer bir insektisit kullanabilirsiniz.

Çiçeklenmeden sonraki aşama

Bu aşamada yapmanız gereken en onemli şeyler:
1. Saksılarınızı kısmen gölge olan bir yere alın
2. Haftada iki kez sulamaya devam edin
3. Her saksıya birer avuçtan biraz daha az miktarda soğan gübresi ekleyin
4. Sararan yapraklari kesmeyin ya da baglamayın ve sonraki 2 ay içinde doğal döngülerini kendi kendilerine tamamlayarak ölmelerini bekleyin

(Temmuz) ayı geldiğinde, soğanları saksıdan alıp üstlerindeki toprak tortusunu temizleyerek yaz boyu serin ve kuru bir ortamda tuttuğunuz filelerde saklayın.


Çeviri gönüllüleri


Kısaca özetlemek gerekirse:

1- Benim yukarıdaki 1898 sayılı mesajımda fotoğraflarını eklediğim, hiç olmazsa en az 30-35 santim derinlikte ve 35-40 santim genişlikteki saksıları seçiniz.
2- İyi, verimli toprak ile torf, çok iyi yanmış hayvan gübresi ve tatlı su kumunu yukarıdaki ölçülerde karıştırın.
3- Saksının tabanı delikli olsun ve saksı tabanındaki deliklerin üstüne taş, kiremit parçaları koyunuz, daha sonra bunların üzerine 1-2 santim kalınlıkta saman veya biçilmiş çim koyun..
4-Daha sonra, hazırladığınız karışımı saksının en üstünde 7 santim boşluk kalacak şekilde doldurun. Eğer bulabilirseniz bir avuç kadar odun külü ve kemik unu koyarak toprakla karıştırın..
5- Sonra, soğanlarınızı 8-12 santim aralıklarla saksınıza paylaştırın ve toprakla örtün..Minik soğanlarla iri soğanları aynı saksıya ekmeyin..
6- Son olarak, saksı altlığından su gelecek şekilde güzelce sulayın..Eğer sulandıktan sonra toprakta çökme varsa biraz daha toprakla doldurun saksınızı..
7- Çiçeklenme döneminde susuz bırakmayın.
8- Çiçekler geçtikten sonra bir kez daha yanmış hayvan gübresi şerbetiyle sulama yapmanız da yararlı olacaktır.. Sulamaya mayıs ayı sonuna kadar devam ederek, temmuz başlarında yaprakların kendiliğinden sararıp kurumasını bekleyin. Soğanları sökmek istemiyorsanız saksınızı, serin, güneş görmeyen bir yere alınız..veya, soğanları söküp temizleyerek ekim yapacağınız kasım ayına kadar, üstü açık mukavva kutu veya file içinde, evinizin en serin, gölge, karanlık ve havadar bir yerinde saklayınız.

Umarım faydalı olur bu yazdıklarım..Çünkü, saksıda nergis ekenler bazı hususları gözden kaçırıp sorunlar yaşayabiliyor..

İnşallah bu adımlara dikkat ederek aşağıdaki saksımda olduğu gibi güzel sonuçlar alırsınız:

Bakabileceğiniz ekim bakım bilgileri için:

http://yogunkokulukatmerlinergis.wordpress.com/

Yoğun kokulu katmerli nergis

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen pria : 06-04-2021 saat 20:39
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön