View Single Post
Eski 11-12-2013, 03:47   #219
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn pria, cevirmeye calistim:

Saksida basariyla nergis yetistirmenin uc onemli unsuru vardir:

1. Koklerin yayilmasini saglayacak derin saksilar
2. Iyi drenaj sistemi
3. Gelisme ve ciceklenme asamalarinda bol miktarda su

Saksi secimi hayal gucunuzle sinirli olmakla birlikte en iyi sonucu almak icin yeterli sayida drenaj deligine sahip derin bir saksi secin. Nergis kokleri 300 mm derinlige kadar inebilecegi icin iyi sonuclar elde etmek bakimindan saksinin derin olmasi onemlidir.

Yine sogan ve renk secimi hayal gucunuzle sinirli ama sizi buyuk soganlari kucuk olanlarla karistirmamaniz konusunda uyarmak isteriz. Soganlari buyukluklerine gore birbirinden ayri tutmakta her zaman fayda vardir.

Diri ve tek burunlu siki soganlar en iyi sonucu verirler. Curuyup bozulma ve cicek gelistrememe ihtimali bulunan yumusak dokulu, porsumus soganlari ekmeyin.

Saksinin hazirlanmasi

Saksinin altini bol miktarda taslarla ya da comlek kiriklariyla doseyin. Bu tabakanin ustunu ince bir tabaka olusturacak sekilde bicilmis cimle ya da samanla kaplayin.

Topragin hazirlanmasi

Soganlari yetistireceginiz karisimi (topragi), bahce malzemeleri satan bir dukkandan alabilirsiniz. Bunun yaninda, isterseniz bu karisimi kendiniz de asagidaki bilesenleri kullanarak olusturabilirsiniz:

4 birim yuzey topragi
2 birim torf
1 birim insaat kumu
Birkac avuc genelgecer sogan gubresi

Butun bu bilesenleri iyice birbirine karistirin.

Saksiyi ustten 7 cm birakacak kadar karisimla doldurun. Bir avuc kadar Potasyum Sulfat veya odun kulu ekleyin ve karistirin. Soganlari, her sogan arasinda 2-3 cm kalacak sekilde yerlestirin ve ustlerini, saksinin agzindan bir parmak bosluk kalacak kadar, karisimla ortun. Iyice sulayin ve eger karisim sulandiktan sonra oturduysa, daha fazla karisim ekleyerek saksiyi agzindan 1-2 cm pay birakincaya kadar doldurun.

Kismen golge olan ve sicak ogle gunesinden uzak bir yer bularak saksilari orda tutun ve en azindan yilin en kisa gunune kadar olduklari yerde birakin. Bahcenizin bu serin bolgesi nergis koklerinin guclu gelismelerini saglayacaktir. Yasadiginiz bolgenin aldigi yagisa gore, haftada bir ya da iki kez sulayin.

Ciceklenme evresi
Bulundugunuz iklimin kosullarina ve yetistirdiginiz nergis cesidine gore, ilk filizler Temmuz basinda gozukmeye baslayacaktir. Cicek gelisimini hizlandirmak icin, saksilari gunes goren bir yere alin. Bu noktada, saksiya bir avuctan biraz daha az miktarda genelgecer sogan gubresi ekleyebilirsiniz. Haftada iki kez sulamaya devam edin. Saksilar artik surekli gunes alacaklari icin, ihtiyaca gore sulama sikligini arttirabilirsiniz.

Agustos basiyla ortasi arasinda tomurcuklar kendini belli etmeye baslayacaktir. Siklikla sulama devam edin. Sumuklu boceklere karsi dikkatli olun cunku nergis ciceklerini cok severler. Cicekler acmaya baslamadan once saksinin etrafinda sumuklu bocekleri bertaraf etmek icin onlem alabilirsiniz (cevirenin notu: bakir levhalar etkili olsa gerek). Yasadiginiz bolgenin ikliminde yasayan diger zararlilari goz onunde bulundurarak, mucadele icin genelgecer bir insektisit kullanabilirsiniz.

Ciceklenmeden sonraki asama

Bu asamada yapmaniz gereken en onemli seyler:
1. Saksilarinizi kismen golge olan bir yere alin
2. Haftada iki kez sulamaya devam edin
3. Her saksiya birer avuctan biraz daha az miktarda sogan gubresi ekleyin
4. Sararan yapraklari kesmeyin ya da baglamayin ve sonraki 2 ay icinde dogal dongulerini kendi kendilerine tamamlayarak olmelerini bekleyin

Aralik ayi geldiginde, soganlari saksidan alip ustlerindeki toprak tortusunu temizleyerek yaz boyu serin ve kuru bir ortamda tuttugunuz filelerde saklayin. Ayni soganlari tekrar saksilara ekmeyin.


Düzenleyen birnefestoprak : 11-12-2013 saat 07:56
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön