Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay
Sn jezebel size danismak istiyorum. Uzumsulerden birkac tane dikmek istiyorum. Bana eksi olmayan tatli kokulu uzumsulerin cinslerini soyleyebilir misiniz. Mayhos bile olmasin )
|
İzninizle ben de nacizane fikrimi belirtmek isterim. Şeker oranı yüksek üzümsü istiyorsanız sadece
ahududulara yönelin derim. Böğürtlenlerin genelde tümü ahududu kadar tatlı olmuyor. Ahududularda şimdiye kadar mayhoş, ekşi, tatsız bir türe rastlamadım henüz( gerçi sevgili bari birkaç ahududu çeşidinin oldukça tatsız, yavan olduğundan bahsetmişti). Ama böğürtlenlerde durum daha farklı. Böğürtlenler (özellikle kültüre alınmış türler) ahududulardan daha mayhoş ,ekşi, aromasız oluyorlar. Bunda çeşidin özelliği, iklim, toprak yapısı, gübreleme, güneşlenme, su ve toprak kalitesi
vb. etkenler başroldeler.
Şöyle bir deneyimimi aktarayım. Elimde boysenberry fidanlarının bir kısmı bahçe toprağında bir kısmı da büyük saksıdalar. Gerek besleme gerekse güneşlenme üstünlüğü saksılarda olduğu için bahçedeki boysenler daha asidik ve mayhoş oldular. Onların tamamı reçele ayrıldı, saksıdakiler ise taze tüketimde kimseye yetmedi
)
Örneğin ben şimdiye kadar ne bahçede ne de saksıda forumdaki arkadaşların yetiştirdiği lezzette domates yetiştiremedim. Hep arkadaşlara özenip durdum.Ya da ne bileyim bir başka yerde yetiştirilen tatlı ve aromalı böğürtlen benim bahçemde asidik ve oldukça ekşi oldular. Bunda sözünü ettiğim etkenler çok önemli rol oynuyor diye düşünüyorum.