View Single Post
Eski 28-06-2007, 11:03   #61
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi n_turan Mesajı Göster
Geçen hafta Stockholm'deydim ve bilin bakalım oradan ne getirdim.
Bizim Türkiye'de döne döne aradığımız Yaban Mersini fidanlarının 3-4 yıllıkları saksılarda ve en az 5-6 çeşidi satılıyor. İsveçliler yaban mersinine "Blåbär" ("blober" şeklinde okunuyor) diyorlar. İngilizce Blueberry sözcüğüne çok benziyor. Marketlerin gıda reyonarında marmelatı, suyu, meyveli yoğurdu ve en güzeli fındık büyüklüğüne varan denizci mavisi (koyu lacivert) renkte 125 gramı 35 SEK'e (7 YTL) satılan meyveleri dolu.
Meyvesi önce ekşimsi bir tat veriyor, sonra bir tane daha yiyelim bakalım dediğinizde bir de bakmışsınız çerez gibi bitivermiş. Benim kız da meyvesine bayıldı ki bu benim bu meyveyi yetiştirme konusundaki azmimi kamçıladı.
Plantagen adında bir bahçe malzemeleri ve bitki tedarikçisi firmanın (sadece Stockholm bölgesinde 6 satış yeri var) yaklaşık 4-5 dönümlük alanında bitkiyi ilk kez gördüm.
Sanki cennete düşmüş gibiydim.
Bluecrop, Goldtraube, American, Silver ve benim için en muhteşem sürpriz North Blue ile karşılaştım.

North Blue (Vaccinium angustifolim hybrids) -37 dereceye dayanabilen, çalı başına 3,5 kg kadar ürün verebilen bir çeşit. Artık Ankara'nın soğuğunu dert etmeyecek bir çeşidim var.
Bu çeşit tozlaşma için başka bir çeşit istemiyor ancak yine de deneme amaçlı olarak diğer iki çeşidi de aldım.

Goldtraube adı verilen çeşidin Ankara'ya uyum sağlayacağından emin değilim ancak meyveleri fındık büyüklüğünde ve çok güzel bir aroması var.

Adedi 130 SEK (22 YTL) fiyattan satılıyordu.
2 adet North Blue, 3 adet American ve 1 adet Goldtrob, 1 adet Allgold ahududu (altın renkte meyveli) ve bir adet Black Satin böğürtlen satın aldım.

Kargoya veremeyeceğim kadar değerli bu bitkileri Stockholm'deki bir dostumun evinde saksılarından çıkararak plastik poşetlere koyduk, güzel bir kutuya yerleştirdik, bantladık ve bağladık. El bagajım olarak uçakta "başımın üzerinde"
taşıdım.
Tahmin edebileceğiniz gibi Stockholm, İstanbul, Ankara arasında taksiler, trenler, uçaklar derken gece vakti Ankara'ya evime geldiğimde ilk işlerimden birisi kutuyu açmak oldu.
Neyse ki durumları çok iyiydi.

Bir gün önce Stockholm'de bir satıcıda duran bitkiler dün sabah artık bahçemde onlar için hazırladığım yerdeydiler.

En kısa zamanda bahçemdeki fotoğraflarını da göreceksiniz.
Şimdilik bunlarla yetinmenizi rica ediyorum.
İkea'da belirttiğiniz ürünler satılıyor, ancak Ankara'da İkea henüz açılmadı
İstanbul - İzmir-Antalya'da var sanırım...

.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön