View Single Post
Eski 03-12-2013, 08:53   #1962
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Wolkan06,

Bir ucundan işe başlamışsınız, kolay gelsin.

Malum, marul tohumu çok küçük olduğu için fidesi de - kökü de oldukça küçük oluyor. Pamuk içinde kök salması biraz zor oluyor, dolanıyor gelişemiyor.

En kolayı kaliteli kağıt havlu içinde başlamak. Küçük bir çay tabağına ufak bir parça kağıt havlu koyup ikiye katlayıp, arasına tohumu koyup ıslatınca, hava durumuna göre 3-5 günde kök vermeye başlayabiliyor. Salatalık çekirdeği koysanız çıkan fidecik 5 cm kadar büyüyüp ayakta kalabilecek kadar sağlam kök tutuyor, marul daha küçük olduğu için daha kolay tutunuyor.

Biraz daha gelişkin olsun derseniz, minik kaya yünü blokları içine tohumu yerleştirirseniz, orada çimlenip epeyce bir süre de orada gelişmesini sürdürebiliyor. pH konusuna dikkat etmek gerek.

Başka bir yöntem yine minik strafor bloklarının içini biraz oyup ince taneli perlit ile doldurmak ve tohumu orada çimlendirmek.

Belli bir büyüklüğe geldikten sonra daha kalıcı - kuracağınız sisteme göre son ortama taşımanız gerekecektir.

Sayın LeventAli bu konuda oldukça başarılı çalışmalar yaptı, sanırım kendisi daha faydalı bilgiler sağlayacaktır.

Aşağıdaki adreste Cornell Üniversitesininin marul üretimi ile ilgili güzel bir yayını var. İngilizceniz varsa sorun yok. Yoksa da resimler ve başlıklar bile oldukça iyi fikir veriyor.

http://www.cornellcea.com/attachment...andbook%20.pdf

İlgilenenler için ayrıca marul üretiminde yüksek azot birikimi üzerine çalışmaları, "tartışmalı" konular üzerindeki çalışma ve düşünceleri, marul dışında özellikle domates ve genel olarak topraksız konusunda güzel araştırmaları var.

Tam nasıl bir ortamda üretim yapacağınızı çıkaramadım ama, dökümanda da göreceğiniz gibi marullar büyüdükçe daha büyük kaplara aktarılıyor. Bu kapları katı ortamda da, akan su kültüründe de kullanıyor olabilirsiniz.

Tekrar kolay gelsin.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön